Αρχική » Εθνικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας για πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών


Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην POLITICAL
Για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε:
«Ήταν αρχές του Ιουλίου όταν ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε την Πολιτική Προστασία και δήλωνε μετά βεβαιότητας ότι υπάρχει ετοιμότητα και μεθοδικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περίοδο. Την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της δήθεν ετοιμότητας τα βιώνουμε σήμερα και ποιος ξέρει για πόσο ακόμα.
Θρηνήσαμε την απώλεια 5 συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων τους δύο ηρωικούς πιλότους. Είδαμε για μια ακόμη φορά να καίγονται σπίτια και περιουσίες, ζώα και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στην Αττική, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Εύβοια, την Αχαΐα. Μέχρι και εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας κινδύνευσαν, καθώς η φωτιά έφτασε στις αποθήκες του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, απειλώντας χιλιάδες ανθρώπους.
Επομένως, ο κυβερνητικός σχεδιασμός αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκέστατος, αδυνατώντας να εγγυηθεί τις ζωές των ανθρώπων και να προστατέψει τις περιουσίες τους και το φυσικό περιβάλλον.
Δυστυχώς, η υποστελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων -3.600 κενές οργανικές θέσεις υφίστανται στο Πυροσβεστικό Σώμα- οι σοβαρές ελλείψεις σε επιχειρησιακά μέσα, η απουσία σύγχρονων πτητικών μέσων πυρόσβεσης -τραγικό παράδειγμα η θανατηφόρα πτώση του Canadair-, η ανεπαρκής χρηματοδότηση στους δήμους για καθαρισμούς και αντιπυρικές ζώνες και ο προβληματικός επιχειρησιακός συντονισμός αποδεικνύονται μοιραίοι παράγοντες.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε παραδώσει συγκεκριμένο σχέδιο για τη δασική πολιτική, την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τη συγκρότηση της πολιτικής προστασίας, με την ενσωμάτωση του πορίσματος της επιτροπής Goldammer, τη μονιμοποίηση 2.200 πυροσβεστών, την πρόσληψη 550 υπαλλήλων στα δασαρχεία. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ τα εγκατέλειψε όλα αυτά και υιοθέτησε έναν άλλο σχεδιασμό, ο οποίος εδώ και χρόνια δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς, ο νόμος της πολιτικής προστασίας του 2020 δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αλλά μπήκε σε αναστολή.
Θέλουμε να συνδράμουμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και εκπόνησης εθνικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην προετοιμασία, στην άμεση αντιμετώπιση και στην αποκατάσταση των πυρκαγιών.
Έχουμε αυτή την καλοπροαίρετη θέση. Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ακολουθεί τον μοναχικό δρόμο της περιχαράκωσης στους δικούς της σχεδιασμούς, που αποδεικνύονται από ανεπαρκείς και αναποτελεσματικοί έως καταστροφικοί.»

Για τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Ηλείος Βουλευτής ανέφερε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαθέτει πολιτικό και στελεχιακό προσωπικό που εγγυάται όχι μόνο την ενότητα της παράταξης, αλλά και τη δημιουργική συνέχειά της, προκειμένου να ανακτήσει, την κυβερνητική προοπτική του. Εγγυητής σε αυτό θα είναι η νέα ηγεσία που θα αναλάβει να οδηγήσει την παράταξη στη νέα εποχή, έχοντας οδηγό την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Παρά τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις -συνθήκη απολύτως λογική και αναμενόμενη σε τέτοιου είδους ζυμώσεις-, όλες και όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουμε επίγνωση της βαριάς ευθύνης και με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα θα λάβουμε τις σωστές αποφάσεις, επιλέγοντας, παράλληλα, το νέο ή τη νέα Πρόεδρο.
Σε αυτή τη δυναμική διαδικασία, πιστεύω πως βαρύνουσα σημασία έχουν οι πολιτικές και όχι μόνο τα πρόσωπα. Ήδη οι υποψήφιοι αναλύουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα μέλη που θα κληθούν σε περίπου ένα μήνα από σήμερα να επιλέξουν τη νέα ηγεσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένα κόμμα που απευθύνεται από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, όπως περιγράφεται στη διακήρυξή του. Εκεί, λοιπόν, θα πρέπει να εστιάσουμε και με συλλογικότητα να προχωρήσουμε στην επόμενη ελπιδοφόρα ημέρα, δομώντας ένα σχέδιο, μια πρόταση, που θα εμπνέει, θα συγκινεί και θα απαντά στις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00