«Εθνική ανάγκη η άμβλυνση των ανισοτήτων»

Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος, υπ. Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα στοιχεία της Eurostat για το 2022 είναι αποκαλυπτικά, καθώς, το 26,3% των Ελλήνων πολιτών αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό και ανησυχητικό ποσοστό, αρκετά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 22%. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη από το τέλος θέση στην ευρωζώνη στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Παράλληλα, πολίτες χωρών με χαμηλότερο ονομαστικό κατώτατο μισθό από την Ελλάδα, έχουν σημαντικά υψηλότερη αγοραστική δύναμη από τους Έλληνες.

Όλα αυτά καταδεικνύουν πως ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της τελευταίας τετραετίας είναι η έντονη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης και η αύξηση των ανισοτήτων. Και ας πανηγυρίζουν στη ΝΔ ότι δήθεν αυξήθηκαν οι μισθοί. Ο ΟΟΣΑ τους διαψεύδει, καθώς σε έκθεσή του αναφέρει πως ο μέσος πραγματικός μισθός στην Ελλάδα μειώθηκε 7,4% το 2022 εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

Βεβαίως, πέρα από την αλήθεια των αριθμών και των στατιστικών, υπάρχει η αλήθεια που προκύπτει μέσα από την ίδια την κοινωνία. Η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση πολλών συμπολιτών μας αποδεικνύεται και μέσα από την αυξανόμενη ζήτηση για την παρεχόμενη βοήθεια του ΤΕΒΑ. Εδώ στην Ηλεία, οι δικαιούχοι του ΤΕΒΑ έχουν αυξηθεί σε 11.000! Αυτό δείχνει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον τόπο μας.

Οι τεράστιες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, στα ενοίκια και στις υπηρεσίες, έχουν συντελέσει στην αφαίμαξη των εισοδημάτων, συμβάλλοντας, κατά συνέπεια, στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού. 

Μπροστά σε όλα αυτά, η απελθούσα κυβέρνηση όχι μόνο παρέμεινε απλός θεατής, αλλά, με τις πρακτικές της επέτρεψε και τροφοδότησε τα υπερκέρδη και την αισχροκέρδεια. Σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, ιδίως στα τρόφιμα, που έφτασε πάνω από 15,5%, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τους μισθούς ανεπαρκείς και με τους έμμεσους φόρους να συνθλίβουν τους καταναλωτές, δεν προχώρησε σε πολιτικές που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο από τον ΦΠΑ, για το 2022, τα έσοδα του κράτους ήταν 4,5 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά του 2021. Πρόκειται, δηλαδή, για μια άνευ προηγουμένου φορολογική καταιγίδα στην πλάτη των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να είχε προχωρήσει στη μείωση έμμεσων φόρων, σε συνδυασμό με εντατικούς ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας, όμως, δεν το έκανε.

Προκειμένου να μπει ανάχωμα στον καλπασμό των ανισοτήτων και της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεσμεύεται για τα εξής:

  • θέσπιση  κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα,
  • αύξηση κατά 10% τους μισθούς στον δημόσιο τομέα,
  • ξεπάγωμα τριετιών,
  • θέσπιση Ετήσιας Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,
  • επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019,
  • καταβολή στους συνταξιούχους όλων των αναδρομικών που δικαιούνται σε τρεις ετήσιες δόσεις,
  • χορήγηση των ετήσιων αυξήσεων στις συντάξεις, που προβλέπει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ του 2017, σε όλους τους συνταξιούχους και σε αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά,
  • αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ,
  • μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε. και μη καταβολή του στο αγροτικό πετρέλαιο,
  • μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και πρόβλεψη για μηδενικό ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές),
  • φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και των διυλιστηρίων,
  • άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για ακίνητα έως 300.000 ευρώ, μέχρι να κατατεθεί το  σχέδιο αντικατάστασης του πτωχευτικού νόμου της ΝΔ και να θεσπιστούν τα μόνιμα μέτρα προστασίας της,
  • ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με 120 δόσεις.

Η άμβλυνση των ανισοτήτων και η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εθνική ανάγκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με την ρεαλιστική και κοστολογημένη πρότασή του μπορεί να οικοδομήσει ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος, δίπλα στον πολίτη, προσφέροντας ασφάλεια και προστασία. Η πρόοδος και η προκοπή για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας!

Related posts

Συνάντηση του Υφ. Προστασίας του Πολίτη, Α. Νικολακόπουλου με τον πρ. Υπουργό Κώστα Τζαβάρα

Διονύσης Καλαματιανός: «Ενεργητική εξωτερική πολιτική για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η κυβέρνηση έχασε το δρόμο, αντί για τη σωστή πλευρά της ιστορίας έχει βρεθεί στην πλευρά της υποτέλειας.’’