Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Χαμένοι και με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος» 

Διονύσης Καλαματιανός: «Χαμένοι και με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος» 

από Maria Petroutsa

Δεν έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, έρχεται τώρα να προστεθεί ακόμα ένας «πονοκέφαλος»: τα χρωματιστά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Δίχως να υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση, οι καταναλωτές καλούνται να επιλέξουν -μεταξύ διαφόρων χρωμάτων-, τον τύπο του τιμολογίου που δήθεν τους εξυπηρετεί καλύτερα. Αυτό είναι το κυβερνητικό αφήγημα, που όμως είναι στρεβλό και διάτρητο, καθώς η ουσία είναι πως ότι και αν επιλέξουν οι πολίτες, το πρόβλημα θα παραμείνει: η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στην αγορά του ρεύματος. Από τη μια, λοιπόν, τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας όχι μόνο θα εξακολουθούν να υφίστανται αλλά και να διογκώνονται, ό,τι χρώμα τιμολόγιο να επιλέξει ο κάθε καταναλωτής. Από την άλλη, τα χρωματιστά τιμολόγια χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση, για να μεταβιβάσει την ευθύνη στον ίδιο τον πολίτη: π.χ. «διάλεξες το κίτρινο τιμολόγιο; Έκανες λάθος, έπρεπε να διαλέξεις το πράσινο. Επέλεξες το μπλε; Μα, το πορτοκαλί σε συνέφερε περισσότερο» κ.ο.κ.. Πρόκειται για ένα καλοστημένο παιχνίδι, που πάντα χαμένοι θα είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Ο μοναδικός τρόπος για να ανασάνει πραγματικά η κοινωνία από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που κατακλύζουν την καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα, είναι η ουσιαστική αντιμετώπισή τους. Ασφαλώς, αυτό δεν θα γίνει με βαρύγδουπες δηλώσεις και επικοινωνιακές φιέστες. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα για να ανασάνουν οι πολίτες -εν προκειμένω από την ενεργειακή καταιγίδα-, όπως η φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών, η θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους στην παραγωγή ενέργειας στο 5% και ανώτατου ορίου τιμής στη λιανική για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαβατώρα και η διενέργεια εντατικών ελέγχων για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας. Ειδικά για τα υπερκέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, τα υπερκέρδη των παραγωγών στο ρεύμα ήταν 2,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, όμως, αυθαίρετα τα υπολογίζει σε μόλις 415 εκατ., για να εισπράξει τελικά ακόμα λιγότερα. Ενώ για τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, η φορολόγηση είναι μηδενική -δεν έχει επιστραφεί δηλαδή ούτε ένα ευρώ-, καθώς δεν έχει εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που τα υπολογίζει.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει λάβει σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας και όχι επιτηδευμένα να μετακυλύει την ευθύνη στους καταναλωτές, αποπροσανατολίζοντάς τους με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος, επιτρέποντας παράλληλα τις στρεβλώσεις και τις αυθαιρεσίες στην αγορά. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η συντήρηση των ολιγοπωλίων και των καρτέλ σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00