Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Τα χρέη πνίγουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις»


Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέπουν τις οφειλές τους να συσσωρεύονται και να διογκώνονται, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι ανεπαρκείς και επιλεκτικές πολιτικές της κυβέρνησης, που δεν μπορούν και δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν τον πυρήνα των παθογενειών που προκαλούν τη γενικευμένη ακρίβεια. Επιπλέον, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αναμένεται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς τον Ιούλιο του 2023, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των νοικοκυριών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ήταν σχεδόν 40 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 11,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2020. Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τα Νομικά Πρόσωπα, όπου το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο είναι μεγαλύτερο από 71 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,6% τον Ιούλιο του 2023, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020.
Δυστυχώς, αυτή είναι η ασφυκτική πραγματικότητα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Τα ληξιπρόθεσμα υπόλοιπα προς τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, ιδιώτες και Δημόσιο, σε συνδυασμό με τον επαίσχυντο νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει φέρει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους στη Βουλή, καταθέτοντας ερώτηση που συνοδεύεται από Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, ζητώντας αναλυτική ενημέρωση και συγκεκριμένες απαντήσεις. Θα πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να διασαφηνίσει, μεταξύ άλλων, ποια είναι τα ακριβή στοιχεία – πλήθη και αξίες ανά μήνα για την τελευταία τριετία- των παγίων και των ειδικών ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ ως προς τις αιτήσεις, τις εισπράξεις, το πλήθος ρυθμίσεων, τις απώλειες παγίων και ειδικών ρυθμίσεων ανά ρύθμιση. Επίσης, οφείλει να γνωστοποιήσει τα ακριβή στοιχεία ανά μήνα και ανά είδος ρύθμισης του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών για την τελευταία τριετία και τον αριθμό των αιτήσεων ειδικών ρυθμίσεων και ρυθμίσεων Εξωδικαστικού Μηχανισμού που έχουν απορριφθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επανειλημμένως καταθέσει την πρότασή του για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
• άμεση αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας,
• κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ,
• νέο πτωχευτικό κώδικα που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία,
• ρύθμιση του χρέους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με διαγραφή μέρους βασικής οφειλής και 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου,
• ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
Η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους αποτελεί μείζον πρόβλημα, που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση, όμως, συνειδητά -όπως και για το ζήτημα της ακρίβειας-, συνεχίζει να αδιαφορεί, αφήνοντας δίχως προστασία νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00