Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και αδικιών»

Διονύσης Καλαματιανός: «Προϋπολογισμός διεύρυνσης ανισοτήτων και αδικιών»

από Maria Petroutsa

«Η κυβέρνηση φέρνει έναν προϋπολογισμό διατήρησης και διεύρυνσης των ανισοτήτων και των αδικιών», υπογράμμισε σε τηλεοπτική του παρουσία, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Ο Βουλευτής ανέφερε πως «ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα για το 2024, κυρίως από έμμεσους φόρους, γιατί το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η ΝΔ στους φόρους είναι 63% έμμεσοι και 37% άμεσοι φόροι. Ειδικά οι έμμεσοι φόροι (ΦΠΑ, Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης κ.α.) χτυπούν περισσότερο τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα, γιατί είναι οριζόντιοι προς όλους. Για παράδειγμα, ο πλούσιος και ο φτωχός, πληρώνουν τον ίδιο ΦΠΑ. Μιλάμε, λοιπόν, για μια φορολογική αφαίμαξη. Αυτή η αύξηση των εσόδων δεν είναι από την ανάπτυξη, είναι από τον πληθωρισμό, από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, για την οποία η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Μάλιστα και αυτός ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης δεν προβλέπει τίποτα για την αντιμετώπιση της  ακρίβειας. Δεν προβλέπει τίποτα ουσιαστικό για την πραγματική αύξηση των εισοδημάτων, που δεν πρέπει να είναι μόνο 70 ευρώ μικτά τον μήνα για τους δημοσίους υπαλλήλους.»

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, «αυτό που χρειάζεται είναι πραγματική αύξηση των μισθών, με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα να ανέλθει στα 880 ευρώ. Επίσης, χρειάζεται και τιμαριθμική αναπροσαρμογή, για να μπορεί ο εργαζόμενος να καλύπτει μέρος της τεράστιας απώλειας του εισοδήματός του λόγω του πληθωρισμού. Από αυτόν τον πληθωρισμό και την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχουν χαμένοι. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι έμποροι, που τους έβαλε και το χαράτσι η κυβέρνηση με πρόσφατο νομοσχέδιο που ψήφισε. Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο πληθωρισμός τρώει τις αυξήσεις και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εδώ χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα στοχεύει στην ανακούφιση των πολλών.»

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «η Ελλάδα πρέπει να θέτει το ζήτημα διαρκώς, γιατί είμαστε μια χώρα που ξοδεύουμε πάρα πολλά για αμυντικές δαπάνες. Επίσης, έχουμε ζητήσει ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση του τόπου, να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές. Άρα λοιπόν, πρέπει να πρωτοστατήσουμε, για να εξαιρεθούν αυτές οι δαπάνες ή να υπάρξει μια ευρωπαϊκή διαδικασία αλληλεγγύης, τόσο στη διαδικασία των φυσικών καταστροφών όσο και των αμυντικών δαπανών, γιατί μέχρι τώρα σηκώνουμε μόνοι μας το βάρος αυτό.»

Κλείνοντας, αναφερόμενος στην αθλητική βία, σημείωσε ότι «κάθε φορά που γίνεται ένα τέτοιο γεγονός την τελευταία διετία, βγαίνει ο Πρωθυπουργός και λέει “λύνουμε το θέμα της βίας, τέλος η οπαδική βία” και ξαφνικά γίνονται τα ίδια. Εδώ χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική, να εφαρμοστούν επιτέλους τα μέτρα που αποφασίζει η πολιτεία, για κάμερες, για κάρτα φιλάθλου, για ταυτοποίηση και κυρίως να αναλάβουν και οι ΠΑΕ την ευθύνη της φύλαξης των γηπέδων. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια που γεννούν τη βία και το έγκλημα, δηλαδή, τους οικονομικούς-κοινωνικούς-ψυχολογικούς παράγοντες. Πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες και να καταπολεμήσουμε το τεράστιο αυτό ζήτημα της βίας και της εγκληματικότητας στην ουσία, με πρόληψη, επιχειρησιακό σχέδιο και έγκαιρη αντιμετώπιση.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00