Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αποτελεσματικά μέτρα και όχι υποσχέσεις»

Διονύσης Καλαματιανός: «Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αποτελεσματικά μέτρα και όχι υποσχέσεις»

από Maria Petroutsa

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 Σαββατοκύριακο από τις 6

Για τις δίκαιες κινητοποιήσεις των αγροτών και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε:

«Για εμάς, ο πρωτογενής τομέας έχει τεράστια εθνική σημασία. Συνδέεται με τη διατροφική επάρκεια της Χώρας, με τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και της οικονομίας μας. Αφορά και το δημογραφικό και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Οι αγρότες δίκαια κινητοποιούνται, γιατί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Ασφαλώς, η κυβέρνηση έχει ευθύνες για αυτές τις αγωνίες των παραγωγών και των οικογενειών τους.

Βεβαίως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με προβλήματα, εδώ, όμως, στην Ελλάδα, υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά:

Πρώτον, στη Χώρα μας οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με το κόστος παραγωγής, διότι πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα κόστη στην ΕΕ για καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, εδώ, τα αγροεφόδια είναι πολύ ακριβά σε σχέση με το εισόδημα.

Δεύτερον, υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής στο χωράφι και της τιμής στο ράφι, λόγω της αισχροκέρδειας που επιτρέπει η κυβέρνηση να υπάρχει για 2,5 χρόνια.

Τρίτον, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα με τις καταβολές των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων. Πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ -όπως λένε οι παραγωγοί-, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι την ευθύνη αυτών των οργανισμών την έχει η κυβέρνηση που διορίζει και τις διοικήσεις τους.

Υπάρχει και το ζήτημα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μάχη για τις ιδιαιτερότητες της Χώρας μας, που έχει πολλά προβλήματα με τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και πλήττεται μάλιστα περισσότερο από την κλιματική κρίση.

Χρειάζεται, λοιπόν, αλλαγή πολιτικής, ένα άλλο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο.»

Σχετικά με τα δήθεν μέτρα ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε:

«Σωστά οι εκπρόσωποι των παραγωγών χαρακτήρισαν σταγόνα στον ωκεανό και εμπαιγμό τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Εκτός από το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, που είχαμε προτείνει και εμείς και είχε εφαρμοστεί και πέρυσι, δεν ακούσαμε τίποτα άλλο ουσιαστικό.

Δίχως αμφιβολία, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν αντιμετωπίζουν:

  • το τεράστιο πρόβλημα του κόστους παραγωγής,
  • την αισχροκέρδεια των μεγαλομεσαζόντων και των καρτέλ,
  • το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων,
  • τα προβλήματα από τη δυσλειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.

Εμείς, προτείνουμε στην κυβέρνηση να υιοθετήσει τις 8 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συγκεκριμένα:

  • κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αγροτικά καύσιμα και μείωση του ΦΠΑ,
  • πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα,
  • επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων,
  • πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εισαγωγής και εμπορίας εφοδίων,
  • δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ,
  • αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία,
  • επανασχεδίαση της ΚΑΠ,
  • ρύθμιση των οφειλών των αγροτών, ώστε να προστατευθεί η αγροτική γη.

Ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αποτελεσματικά μέτρα και όχι υποσχέσεις.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00