Αρχική » Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου

Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ουσιαστικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου

από Maria Petroutsa

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Σημαντική η παρέμβαση που αφορά στη ρύθμιση των οφειλών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων

Σημαντικά και ουσιαστικά, στην κατεύθυνση ανακούφισης, στήριξης και ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, τα μέτρα για τον αγροτικό τομέα που ανακοίνωσε στη Βουλή, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέτρα από τα οποία επωφελούνται και οι αγρότες της Ηλείας, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχει κάνει αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια ο κ. Νικολακόπουλος.

Ειδικότερα, το μέτρο που αφορά στη ρύθμιση των χρεών των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), αποτελεί ουσιαστική και ρεαλιστική λύση για την επιβίωση και ομαλή λειτουργία των Οργανισμών, που ταλανίζονται επί σειρά ετών από τις ανεξόφλητες και υπέρογκες -σε ορισμένες περιπτώσεις- οφειλές, κυρίως προς τη ΔΕΗ, που απειλούν την λειτουργία τους.

Παρεμβάσεις με αποτέλεσμα

Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Νικολακόπουλος βρισκόταν σε διαρκή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους Φορείς, ενώ είχε προβεί σε επανειλημμένες παρεμβάσεις, στα Υπουργεία, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ, των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο, το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

 Τα μέτρα

Το συνολικό ύψος του κόστους των νέων μέτρων, είναι της τάξης των 232 εκατομμυρίων ευρώ και εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, τα υπόλοιπα αφορούν στην:

-Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023.

-Η ΔΕΗ αποφάσισε και θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

-Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

-Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.

-Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη Χώρα.

«Η κυβέρνηση δεν μένει σε εξαγγελίες, παρεμβαίνει και δίνει άμεσες λύσεις. Στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον αγροτικό τομέα. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, είναι μέτρα ουσίας και θα δώσουν την ώθηση που χρειάζονται οι αγρότες μας. Πρόκειται για μέτρα που απαντούν σε πολλά από τα αιτήματα που έχουν θέσει και οι αγρότες της Ηλείας» σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00