Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ουσιαστικές παρεμβάσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους»

Διονύσης Καλαματιανός: «Ουσιαστικές παρεμβάσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους»

από Maria Petroutsa

Σημεία από τη συνέντευξη του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real Fm 

Για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε:

«Χωρίς πρωτογενή παραγωγή, δίχως αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η χώρα μας δεν μπορεί να σταθεί. Είναι εθνικής σημασίας η πρωτογενής παραγωγή και πρέπει να τη δούμε επιτέλους με πολύ σοβαρότητα και με τη δέουσα λογική της ουσιαστικής ενίσχυσής της και της άρσης των παθογενειών.

Τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα: πρώτον, το κόστος παραγωγής, με την πανάκριβη ενέργεια, το απλησίαστο ηλεκτρικό ρεύμα, το τεράστιο κόστος των καυσίμων, και τις υψηλές τιμές των αγροεφοδίων. Δεύτερον, η μεγάλη διαφορά της τιμής στο χωράφι με την τιμή στο ράφι, έως και 270% πάνω. Οι αγρότες μας πληρώνονται πολύ λίγο, τη στιγμή που οι μεσάζοντες και οι εταιρικοί πωλητές κερδίζουν πάρα πολλά λόγω της αισχροκέρδειας που η κυβέρνηση επιτρέπει. Τρίτον, υπάρχουν αναγνωρισμένα λάθη, καθυστερήσεις και μειώσεις στις επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση -λόγω της ΚΑΠ-, αλλά και στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Επομένως, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ δεν λειτουργούν σωστά καθ΄ομολογία και στελεχών της κυβέρνησης. Βεβαίως, η ίδια η κυβέρνηση έχει την ευθύνη, γιατί αυτή διορίζει τις διοικήσεις τους. Μάλιστα,  ακούσαμε και τον Υπουργό τον κ. Αυγενάκη να ρίχνει ευθύνες στη διαπραγμάτευση του 2021 σχετικά με την νέα ΚΑΠ, ενώ ο Πρωθυπουργός ομολόγησε ότι ο ίδιος διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση αυτή. Υπάρχουν, λοιπόν, αναγνωρισμένα λάθη, παραλήψεις, καθυστερήσεις που ταλαιπωρούν τους αγρότες μας και έχουν δίκιο να αγωνίζονται και να διαμαρτύρονται λόγω του ότι παλεύουν για την επιβίωσή τους. 

Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για πλαφόν στις τιμές των εφοδίων, για μείωση του αγροτικού ρεύματος και του αγροτικού πετρελαίου, για νέα διαπραγμάτευση της ΚΑΠ και κυρίως στρατηγικό σχέδιο για την ΚΑΠ. Πρέπει αυτοί οι πόροι, να περιλαμβάνουν τους πολλούς και όχι τους λίγους, γιατί διαπιστώνουμε να ωφελούνται κάποιοι από τους αγρότες και όχι η μεγάλη πλειοψηφία τους. Δίχως αμφιβολία, οι αγρότες αγωνίζονται και για τους καταναλωτές και για όλους εμάς. Η κυβέρνηση οφείλει να τους ακούσει και εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα.»

Για την καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Διονύσης Καλαματιανός επισήμανε:

«Η κυβέρνηση με τις ενέργειές της προκάλεσε αυτό το καταδικαστικό ψήφισμα. Ουσιαστικά πρόκειται για καταδίκη, για την κατάρρευση του Κράτους Δικαίου και τον ευτελισμό των θεσμών στη χώρα μας. Καταδίκη για την συγκάλυψη που προσπαθεί να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία στο σιδηροδρομικό έγκλημα των Τεμπών, για την συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, για την υποχώρηση της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, για τα ζητήματα που αφορούν στις παρεμβάσεις των Ανεξαρτήτων Αρχών. Δυστυχώς, εδώ πρόκειται ουσιαστικά για μια παραβίαση του Κράτους Δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου στη χώρα μας από την πλευρά  της κυβέρνησης. 

Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, των ελευθεριών, του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Άρα το μέλημα και το ενδιαφέρον των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών είναι να αποκατασταθεί η ορθή λειτουργία της χώρας. 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απαρέγκλιτα υπέρ της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, υπέρ των ελευθεριών, υπέρ της λειτουργίας των θεσμών, της προάσπισης των Ανεξάρτητων Αρχών και της λειτουργίας τους.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00