Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Οι συνταξιούχοι χρειάζονται ενίσχυση»

Σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους συνταξιούχους και την Κοινωνική Ασφάλιση έθεσε στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός.

Στην αρχή της τοποθέτησής του σημείωσε πως «πρέπει να πράττουμε πάντα υπέρ των πολιτών και των συμφερόντων της δημόσιας υποχρεωτικής Κοινωνικής Ασφάλισης, που πραγματικά έχει προσφέρει πάρα πολλά. Το είδαμε αυτό στα μνημονιακά χρόνια, που ολόκληρες οικογένειες κατάφεραν να επιβιώσουν λόγω ακριβώς της ύπαρξης του Κράτους Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Πραγματικά, η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κάτι σπουδαίο και πρέπει να την προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού.»

Στη συνέχεια ο Διονύσης Καλαματιανός, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεωργιάδη, για την 13η σύνταξη, την οποία επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να την ξανακαταργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, θύμισε: «την είχατε ψηφίσει και εσείς. Είχατε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα την καταργήσετε και τελικά με τον ν.4670/2020 την καταργήσατε. Το ποσό που δινόταν για τη 13η σύνταξη ήταν 1 δισ. ευρώ. Εμείς ισχυριζόμαστε ότι αυτό το ποσό πήγε για να καλύψει την τρύπα που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Αν εσείς πιστεύετε ότι πήγε κάπου αλλού, ενημερώστε μας. Κάπου πήγε το 1 δισ. ευρώ, δεν εξαφανίστηκε, δεν εξαϋλώθηκε. Υπήρχε, δεσμευόσασταν ότι θα το διατηρήσετε, αλλά δεν το κάνατε. Πρέπει να επιστραφεί στους συνταξιούχους η 13η σύνταξη. Πρέπει να ενισχυθούν για να τα βγάλουν πέρα με την ασφυκτική ακρίβεια.»

Επιπλέον, ζήτησε εξηγήσεις για το τι προτίθεται να πράξει  ο Υπουργός σε μια σειρά σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες, μεταξύ άλλων:

  • στις λανθασμένες εκδόσεις συνταξιοδοτικών αποφάσεων, εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης να θεσπίσει μια «fast-track» διαδικασία απονομής,
  • στην αύξηση των οφειλών προς το ΚΕΑΟ από το 2019 μέχρι σήμερα,
  • στο ενδεχόμενο να υπάρξει ρύθμιση χρεών -σαν αυτή που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις 100 δόσεις το 2015 και τις 120 δόσεις το 2019-, κάτι που ζητούν οι άνθρωποι της αγοράς που στενάζουν κάτω από τα τεράστια χρέη και προς τα ασφαλιστικά ταμεία,
  • στις καταβολές των αναδρομικών, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν αντισυνταγματικές τις νομοθετήσεις της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012,
  • στο ενδεχόμενο να υπάρξουν προσλήψεις προσωπικού για να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση του ΕΦΚΑ,
  • στο ενδεχόμενο να καταργηθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης,
  • στην περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2024, με τους επαγγελματίες να αναφέρουν πως δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις.

Κλείνοντας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως «πρέπει να στεκόμαστε με σεβασμό στους συνταξιούχους, που προσπαθούν να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00