Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Οι αγρότες κινητοποιούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο»

Διονύσης Καλαματιανός: «Οι αγρότες κινητοποιούνται γιατί δεν αντέχουν άλλο»

από Maria Petroutsa

Οι δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι για τους παραγωγούς μας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν αντιληφθεί πως δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από μια κυβέρνηση, που καθημερινά με τις πολιτικές της, τους βυθίζει ολοένα και περισσότερο στο περιθώριο και στην απόγνωση.

Με δήλωσή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, επισημαίνει τα εξής:

«Καθημερινά, σε συζητήσεις που κάνουμε με παραγωγούς της Ηλείας, διαπιστώνουμε ότι η πολιτική της ΝΔ οδηγεί τον αγροτικό κόσμο στη φτώχεια και τον πρωτογενή τομέα σε οπισθοχώρηση. Ποια είναι τα αρνητικά αποτελέσματα; Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται, η ύπαιθρος ερημώνει και οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής. Ουσιαστικά, τι βιώνουν οι αγρότες; Να δίνουν τα προϊόντα τους στο χωράφι σε μια χαμηλή τιμή και τελικά να φτάνουν να πωλούνται στο ράφι πάνω από 250%, επί αυτής της τιμής. Προφανώς, αυτή την αύξηση των τιμών στα διατροφικά είδη δεν την καρπώνονται οι αγρότες -οι οποίοι επωμίζονται και όλο το κόστος παραγωγής-.

ΟΙ παραγωγοί δικαίως διαμαρτύρονται και αντιδρούν για τα φουσκωμένα τιμολόγια στο αγροτικό ρεύμα, για το ακριβό αγροτικό πετρέλαιο, για τα απλησίαστα αγροεφόδια και για τις μειωμένες ή μηδενικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για όλα αυτά και πρέπει άμεσα να καλέσει αγρότες και κτηνοτρόφους σε έναν ειλικρινή διάλογο. Κυρίως, πρέπει να πάρει αποφάσεις, να διορθώσει τα λάθη της και να προβεί σε άμεσες ενέργειες ανακούφισης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, έχοντας καταθέσει επανειλημμένα αναλυτικές προτάσεις για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο πρωτογενής τομέας και τα αγροτικά νοικοκυριά. Έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προστασία των ελληνικών προϊόντων, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, την αποκατάσταση της κανονικότητας στην πληρωμή των επιδοτήσεων, τη θωράκιση της ελληνικής γεωργίας έναντι των απειλών της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των καταναλωτών έναντι της αισχροκέρδειας. Μάλιστα, εδώ και καιρό, είχαμε προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε η κυβερνητική αδράνεια και αδιαφορία στη διαμόρφωση και στη διαχείριση της νέας ΚΑΠ. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε.

Είναι ξεκάθαρο ότι, εδώ και 4,5 χρόνια, ο πλέον δυναμικός και παραγωγικός κλάδος της εθνικής οικονομίας αντιμετωπίζεται διαρκώς με απαξίωση. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό και την κυβέρνηση συνολικά να αφήσουν τις μικροπολιτικές τακτικές και να ασχοληθούν σοβαρά με τα ζητήματα που θέτουν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι, στηρίζοντας τον πρωτογενή τομέα με ουσιαστικές και έμπρακτες λύσεις.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00