Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Η υγεία νοσεί βαριά με ευθύνη της κυβέρνησης»

Διονύσης Καλαματιανός: «Η υγεία νοσεί βαριά με ευθύνη της κυβέρνησης»

από Maria Petroutsa

ΔΙΟΝΥΣΗΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ/ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Π.Σ.

Σημεία από την ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σχεδίου νόμου για τη δημόσια υγεία

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι η δημόσια υγεία νοσεί, με ευθύνη της κυβέρνησης.

«Υποβάθμιση, αποσάθρωση και πλήρης αδιαφορία για το πως λειτουργούν οι δημόσιες υγειονομικές μονάδες της επαρχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο νομός Ηλείας, για τον οποίον  εσείς κ. Υπουργέ λέτε πως δήθεν έχετε φροντίσει υγειονομικά. Συνεχίζετε, δηλαδή, στον δρόμο που άνοιξε η προκάτοχός σας κα Γκάγκα, τότε που είχε ισχυριστεί ότι η υγεία στην Ηλεία ευημερεί. Όμως, όσοι ζούμε εκεί, διαπιστώνουμε τι συμβαίνει: υπάρχει ένας μόνιμος παθολόγος για 160.000 κατοίκους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει σχεδόν 40 γιατροί και έχουν έρθει μόνο 2. Αυτή τη στιγμή έρχονται παθολόγοι από την Αχαΐα, την Αρκαδία, τη Μεσσηνία για να βγουν οι εφημερίες. Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ηλεία. Παράλληλα, ενημερωνόμαστε ότι διασωληνωμένος ασθενής με εγκεφαλικό από την Πρέβεζα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας για μια αξονική. Αυτή είναι η κατάντια στην οποία έχετε φέρει το ΕΣΥ.»

Σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και εμπαιγμό.

«Ισχυριζόσασταν ότι έχετε εξασφαλίσει 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Και σήμερα ο Πρωθυπουργός λέει ότι ψάχνετε για χρηματοδοτικά εργαλεία, για αυτά τα χειρουργεία. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ποιοι θα κάνουν αυτά τα απογευματινά χειρουργεία; Οι εξαντλημένοι γιατροί και νοσηλευτές;

Όσοι υπηρετούν στη δημόσια υγεία κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Παλεύουν καθημερινά, εσείς, όμως δεν τους βοηθάτε γιατί θέλετε να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα. Θέλετε να φέρετε κανόνες ιδιωτικού δικαίου στο ΕΣΥ, με κόστη και χαράτσια. Επιδιώκετε να πληρώνουν απογευματινά χειρουργεία οι φορολογούμενοι, που ήδη έχουν πληρώσει μέσω της ασφάλισης. Επιπλέον, διαψεύδεται και ο ισχυρισμός σας ότι θα υπάρχει προτεραιότητα στη λίστα αναμονής, σε αυτούς δηλαδή που περιμένουν έως και τρία χρόνια. Και ήδη βλέπουμε ότι οι μισοί που χειρουργούνται το απόγευμα δεν βρίσκονται σε αυτή τη λίστα. Ουσιαστικά, αυτό που κάνετε είναι να λέτε στους πολίτες: έχεις να πληρώσεις; Θα χειρουργηθείς. Δεν έχεις να πληρώσεις; Κάνε τον σταυρό σου και περίμενε, αν ζήσεις…»

Παράλληλα, επισήμανε πως υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι, για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας.

«Μας λέτε διαρκώς: που θα βρεθούν τα χρήματα; Σας απαντάμε: όταν το δημόσιο ζημιώνεται 40 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες -όπως επισημαίνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)-, όταν μειώνετε τη φορολογία από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τη συγκέντρωση κεφαλαίου, όταν δε φορολογείτε τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας και των διυλιστηρίων, τότε χάνονται πολύτιμα έσοδα για το κράτος. Ενδεικτικά, από όλα αυτά μπορούν να βρεθούν πόροι για τη δημόσια υγεία. Επιλέγετε, όμως, να μην το κάνετε.»

Για το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η κυβέρνηση, τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης, το πρωί δήλωσε ότι όποιο αποτέλεσμα και να έρθει στις Ευρωεκλογές θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ προχθές στο συνέδριό σας έλεγε ότι έχει προσωπικό χαρακτήρα -για τον ίδιο-  η ευρωκάλπη. Μάλλον δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα για τη ΝΔ και αλλάζει το αφήγημά της. Πως να πηγαίνουν, όμως, όταν εσείς με τις πολιτικές σας  έχετε δημιουργήσει μια τεράστια ασφυξία στη χώρα με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που τροφοδοτείτε, επιτρέποντας με τις πρακτικές σας σε κάποιους να βγάζουν δισεκατομμύρια, όταν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες  δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00