Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ζήτημα ζωής η πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας»


«Αναμφίβολα, προκαλούν σοκ τα τραγικά συμβάντα με τη γυναίκα στην Κω που έχασε τη ζωή της σε καρότσα αγροτικού κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο και με τη 19χρονη έγκυο που έφυγε από τη ζωή μαζί με το αγέννητο μωρό της, εξαιτίας καθυστέρησης ασθενοφόρου, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η οικογένειά της. Αυτά είναι δείγματα κατάρρευσης της δημόσιας υγείας» τόνισε σε τηλεοπτική του παρουσία στο ATTICA TV, ο Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καταδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο την υγειονομική φτώχεια, στην οποία η απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ καταδίκασε τη Χώρα, κατά την τελευταία τετραετία. Πρόκειται για μια θλιβερή και επικίνδυνη κατάσταση, που περιλαμβάνει αποχωρήσεις γιατρών, αναστολές χειρουργείων, τεράστιες λίστες αναμονής, έλλειψη διασωστών και πεπαλαιωμένο στόλο ασθενοφόρων, ανεπάρκεια σε φάρμακα και αναλώσιμα.
«Βεβαίως, αυτή η διάλυση είναι αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Επιλογών υπονόμευσης και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας, ώστε, να ιδιωτικοποιηθεί το ΕΣΥ, προς όφελος μεγάλων συμφερόντων στον χώρο της υγείας. Αυτές τις επιλογές και αυτά τα αποτελέσματα βιώνουμε και στον τόπο μου, στην Ηλεία.
Τα νοσοκομεία μας όχι μόνο δεν ενισχύθηκαν, ειδικά στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης, αλλά παραμένουν υποστελεχωμένα, έχοντας απολέσει εδώ και 4 χρόνια πολύτιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Έχουν αποχωρήσει 25 γιατροί και δεν έχει έλθει κανείς μόνιμος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποδρομής είναι η παθολογική κλινική, που προσπαθεί να παραμείνει λειτουργική με μόλις 2 παθολόγους για 160.000 κατοίκους, οι οποίοι διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες.»
Επιπλέον, ο Ηλείος Βουλευτής σημείωσε πως οι ελλείψεις γιατρών επηρεάζουν άμεσα και το ΕΚΑΒ, καθώς οι διασώστες και ο στόλος των οχημάτων έχουν επιβαρυνθεί με επιπλέον διακομιδές προς άλλα νοσοκομεία εκτός Ηλείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα για την έγκαιρη και ασφαλή λειτουργία του, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως αν η απελθούσα κυβέρνηση ήθελε, θα είχε ενισχύσει τα νοσοκομεία της Ηλείας που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Συνειδητά δεν το έπραξε, ενώ απέρριψε και την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που προέβλεπε την ένταξη της Ηλείας στις Άγονες και Προβληματικές περιοχές Α΄ κατηγορίας και θα μπορούσε να δώσει άμεσα λύση στο τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, παρότι παρέλαβε τη διακυβέρνηση της Χώρας σε συνθήκες χρεοκοπίας και μνημονίου, έδωσε πρόσβαση στο ΕΣΥ και στους ανασφάλιστους για να λυθεί ένα σοβαρότατο κοινωνικό πρόβλημα. Μάλιστα, διεκδίκησε ευρωπαϊκούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ασθενοφόρων. Αντίθετα, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά την πανδημία, επέλεξε να μη στηρίξει τη δημόσια υγεία, υπονομεύοντας και αποδυναμώνοντας το ΕΣΥ. Από τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι το 2019 το μόνιμο προσωπικό στο ΕΣΥ ήταν 79.000 άτομα και σήμερα υφίστανται 6.000 λιγότεροι γιατροί και νοσηλευτές. Ειδικά στο ΕΚΑΒ συνταξιοδοτήθηκε μεγάλος αριθμός διασωστών και δεν αναπληρώθηκαν οι θέσεις τους.
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός αναφέρθηκε στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που στοχεύει στην ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με βασικά σημεία:
• την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ με μηχανισμό αυτόματης και μόνιμης κάλυψης των κενών εξαιτίας συνταξιοδότησης, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας,
• τα ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές,
• τη γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ και τη θέσπιση 2.000 ευρώ εισαγωγικού μισθού για τους γιατρούς,
• την ίδρυση 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη Χώρα,
• την αύξηση των δαπανών Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, ώστε να προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο,
• την ένταξη νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
• την αποκατάσταση του Δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της απελθούσας κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος, με επαναφορά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, των ΝΠΔΔ και των ΣΟΧ σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση.
«Η διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών σε λειτουργικές, ασφαλείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι ζήτημα ζωής.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00