Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Δίχως τέλος ο εφιάλτης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας»


Η ακρίβεια έχει αφήσει το αρνητικό αποτύπωμά της στην αγορά. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις βιώνουν μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν τελειώνει, καθώς, σύμφωνα με τις δυσμενείς προβλέψεις, οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα, βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης θα συνεχιστούν. Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στην κοινωνική πλειοψηφία για το παρόν και την επόμενη ημέρα.
Αποκαλυπτική είναι σχετική έρευνα για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες ανησυχούν για τη βιωσιμότητα και το μέλλον της εργασίας τους. Μάλιστα, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι έξι στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν πως το πρόβλημα αύξησης των τιμών και η ακρίβεια είναι κυρίως θέμα της χώρας μας και όχι διεθνές θέμα. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει και να μη δίνει ουσιαστικές λύσεις, αρκούμενη σε ανεπαρκή ημίμετρα όπως τα κάθε λογής pass.
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και καιρό έχει προτείνει μια δέσμη μέτρων που μπορούν να αναχαιτίσουν την ακρίβεια και να καταπολεμήσουν την αισχροκέρδεια, ενισχύοντας το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Μεταξύ άλλων, προτείνουμε:
• μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στον κατώτατο συντελεστή της Ε.Ε.,
• μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και πρόβλεψη μηδενικού ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης,
• κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο,
• διενέργεια εντατικών και αποτελεσματικών ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια,
• θέσπιση ανώτατου συντελεστή κέρδους 5% στην ενέργεια,
• φορολόγηση των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων,
• επαναφορά της 13ης σύνταξης,
• αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ.
Νοικοκυριά και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα γονατίζουν από το δυσβάστακτο βάρος της ακρίβειας και των φαινομένων αισχροκέρδειας. Η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές στις τιμές βασικών αγαθών και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα σταματήσει αυτός ο εφιάλτης. Δίχως αμφιβολία, απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στους χειμαζόμενους πολίτες και θα στηρίξουν ουσιαστικά την αγορά και τον κόσμο της εργασίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00