Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Ανέτοιμη η χώρα να αντιμετωπίσει και τις φυσικές καταστροφές»

Βιώνουμε και πάλι μια τεράστια τραγωδία. Ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται -ξανά- ανήμπορος να προστατέψει ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και περιβάλλον. 

Η χώρα είναι ανοχύρωτη και παραδομένη στα ακραία καιρικά φαινόμενα και στις φυσικές καταστροφές, αυτή τη φορά στην κακοκαιρία και τις πλημμύρες, δίχως ουσιαστική πρόληψη και αντίδραση από την Πολιτεία.  Ήδη θρηνούμε την απώλεια συνανθρώπων μας.

Περιοχές όπως η Μαγνησία, η Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, η Βόρεια Εύβοια, οι Σποράδες κ.α. έχουν υποστεί πρωτοφανή καταστροφή. Σπίτια και δρόμοι έχουν κυριολεκτικά βυθιστεί κάτω από χιλιάδες τόνους νερού.

Δυστυχώς, μετά τον εφιάλτη των πυρκαγιών, έρχεται αυτός των πλημμυρών. Η κλιματική κρίση εδώ και χρόνια είναι παρούσα και αυτό είναι μια πικρή πραγματικότητα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί βολική δικαιολογία ούτε άλλοθι για την κυβέρνηση και τους υπεύθυνους. Πολύ περισσότερο όταν ο αρμόδιος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωνε πριν από λίγες ημέρες ότι οι μηχανισμοί της Πολιτείας βρίσκονται σε εγρήγορση και ενώ ήταν ήδη γνωστό εδώ και καιρό πως πρόκειται να σημειωθεί σφοδρή κακοκαιρία.

Αλήθεια, όλο αυτό το διάστημα είχαν γίνει όσα απαιτούνταν για να μη φτάσουμε ως εδώ; Είχαν καθαριστεί τα ρέματα και τα φρεάτια ομβρίων υδάτων ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας; Είχαν υλοποιηθεί τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας;

Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μια φορά πως είναι πρωταρχική ανάγκη η ύπαρξη μιας Πολιτείας ισχυρής που θα διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της κοινωνίας μας. Είναι απαραίτητη μια Πολιτική Προστασία έτοιμη και προσαρμοσμένη στη νέα πραγματικότητα, στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις. Που θα είναι πλήρως στελεχωμένη σε προσωπικό και με επαρκή μέσα, έχοντας τη δυνατότητα να δρα προληπτικά και κατασταλτικά στους μεγάλους κινδύνους που προκύπτουν ως αποτέλεσμα και της κλιματικής κρίσης. Δυστυχώς, είναι θλιβερό να διαπιστώνουμε διαρκώς πως αυτή η κυβέρνηση παραμένει αδρανής και ανεπαρκής, μη μπορώντας να πράξει τα απαραίτητα, ακόμα και στο 5ο έτος της διακυβέρνησής της.

Βεβαίως, αυτή τη στιγμή προέχει η ανθρώπινη ζωή. Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται, στους αγνοούμενους, στους εγκλωβισμένους, στις οικογένειές τους και σε όσους επιχειρούν κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας. Είμαστε πάντα έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, όμως, διαπιστώνουμε συνεχώς την άρνησή της. Επαναλαμβάνουμε ότι επιτέλους, χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων για να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο πρόληψης, συντονισμού, αντιμετώπισης και αποκατάστασης, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00