Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Όλοι μαζί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κινδύνου και των συνεπειών από τις φωτιές

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Όλοι μαζί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κινδύνου και των συνεπειών από τις φωτιές

από Maria Petroutsa

Την ανάγκη για συστράτευση όλων των δυνάμεων σε επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και των πολιτών και των εθελοντικών ομάδων σε επίπεδο πρόληψης, επισημαίνει σε μήνυμά της η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με αφορμή τους κινδύνους πυρκαγιάς την θερινή περίοδο, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τις συνθήκες ξηρασίας που διαμορφώνονται. Μια πραγματικότητα που έρχεται να επιβεβαιώσουν τόσο οι πρώτες πυρκαγιές που ήδη εκδηλώθηκαν στην Ηλεία και την Εύβοια, δύο νομούς όπου και στο παρελθόν σημειώθηκαν απώλειες δασικού πλούτου, περιουσιών και ανθρώπινων ζωών, όσο και η πρόσφατες εκθέσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, που υπογραμμίζουν ότι η θερμοκρασία στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 2,3°C, με ρυθμό δύο φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο από την δεκαετία του 1980.

Όπως τόνισε η κα. Αυγερινοπούλου, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, οι υψηλές θερμοκρασίες επέτειναν τις έντονες και γενικευμένες ξηρασίες, τροφοδότησαν σφοδρές δασικές πυρκαγιές που είναι υπεύθυνες για την μεγαλύτερη καμένη επιφάνεια που έχει ποτέ μετρηθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο και προκάλεσαν υπερβάλλουσα θνητότητα που μετριέται σε χιλιάδες λόγω των κυμάτων καύσωνα. «Και σε αυτή την κρίσιμη αντιπυρική περίοδο, είναι πολύτιμη η προσφορά των πυροσβεστών μας στην θωράκιση του Νομού, του στελεχιακού δυναμικού που με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος και την σημαντική βοήθεια των εθελοντών , δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να επιτευχθεί η πλέον αποτελεσματική προστασία του δασικού μας κεφαλαίου. Προς τούτου, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης έχει προβεί σε νέες προσλήψεις για την ενίσχυση του Σώματος, στην προμήθεια επίγειων και εναερίων μέσων πυρόσβεσης, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων νέων Εθελοντών Πυροσβεστών, σε εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, ενώ μετά από 24 χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις Δασικές Υπηρεσίες σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία του δάσους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, σήμερα επισκέφθηκε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας αλλά και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να ενημερωθεί για τον σχεδιασμό που έχει γίνει. Ο νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας έχει ήδη τονίσει ότι στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του κινδύνου και των συνεπειών από τις φωτιές είναι αναγκαίο να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες, ενισχύοντας την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση του κινδύνου και των συνεπειών των πυρκαγιών, με τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών.

Βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο ετοιμότητας. Βασικό μήνυμα είναι ότι όλοι θα πρέπει να προστατεύσουμε τον δασικό πλούτο της χώρας μας και να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών», δήλωσε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00