Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Δήλωση για τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Δήλωση για τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού

από Maria Petroutsa

«Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελούν τον οδικό χάρτη της νέας Κυβέρνησης και σκιαγραφούν τα μέτρα που προωθούνται άμεσα και αποτελούν την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών μας, μέτρα που σε βάθος τετραετίας δημιουργούν την νέα αφετηρία για την ανάπτυξη της χώρας μας. Με τολμηρά βήματα, με όραμα και σχέδιο αλλά και πολλή δουλειά, δημιουργούμε την αισιόδοξη Ελλάδα του αύριο.

Στην αρχή της νέας μας θητείας, συνεχίζουμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που θα επιφέρουν σημαντικά οφέλη για όλους, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών. Η ισχυρή εντολή που έδωσαν στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δημιουργώντας στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης, μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά προς τα μπρος στο δρόμο της ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά στην δημοσιονομική πολιτική, στόχους μας αποτελούν η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, η πρόωρη αποπληρωμής διμερών δανείων πρώτου μνημονίου, η αύξηση του πλεονάσματος, η μείωση του δημόσιου χρέους, η υποχώρηση της ανεργίας, η αύξηση των εξαγωγών, η μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης μεσαίας τάξης και αδύναμων πολιτών, η συνέχεια του Market Pass.

Το μέτρο του Youth Pass που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο θα είναι ένα μόνιμο μέτρο, προχωρά το νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή του 2024 με οριζόντιες αυξήσεις, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος, η πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια από φυσικές καταστροφές. Συνεχίζεται εφάπαξ στο τέλος του χρόνου η ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης για όσους πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου ενώ όσοι συνταξιούχοι θέλουν να εργάζονται, δε θα βλέπουν 30% μείωση στη σύνταξή τους, αλλά μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έξοδά τους. Ο κατώτατος μισθός θα γίνει 950 ευρώ ως το 2027, καθώς και ο μέσος μισθός 1.500 ευρώ, η αύξηση των συντάξεων θα είναι ετήσια και μεγαλύτερη του 3% από 1/1/2024 ενώ σταδιακά καταργείται το τέλος επιτηδεύματος. Επίσης, θα υπάρξει μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από κάθε συμμετοχή στις φαρμακευτικές τους δαπάνες.

Η ενδυνάμωση του συστήματος υγείας αποτελεί για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μας και το σύνολο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα και θα αφορούν αναβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και 10.000 προσλήψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα θα γίνει μίσθωση ελικοπτέρων από το εξωτερικό ούτως ώστε να πραγματοποιούνται διακομιδές σε δύσβατες περιοχές. Η υγεία θα οδηγηθεί σε ψηφιοποίηση για να αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα ενώ θα προχωρήσει και η επέκταση δωρεάν προληπτικών εξετάσεων υγείας για όλους τους πολίτες και θα δημιουργηθούν συμβουλευτικές δομές για την ενδυνάμωση της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Σημαντικές τομές προωθούνται και για την Δημόσια Παιδεία, με την δημιουργία 180 Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων μέχρι το 2027 ενώ θα χορηγηθούν 36.000 διαδραστικοί πίνακες. Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη, θα γίνει αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, από το φθινόπωρο, για αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της χώρας ενώ θα καθιερωθεί ενιαίο αρχιτεκτονικό μοντέλο στα νέα σχολεία που θα κτίζονται. Ξεχωριστή είναι η μέριμνα και για την προσχολική αγωγή με δημιουργικά εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενδυνάμωση κριτικής σκέψης αλλά και εξάμηνο πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης 100.000 υποψήφιων εργαζόμενων, με στόχο την λήψη πιστοποίησης στην τεχνολογία. Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η μέριμνά μας επικεντρώνεται στην δημιουργία δημόσιων πανεπιστημίων με πτυχία που έχουν αξία και ανταπόκριση στις σημερινές ανάγκες, στην αναγνώριση ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, στην μεταρρύθμιση του άρθρου 16, με στόχο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και στην κατασκευή νέων εστιών για τη διαμονή των φοιτητών.

Έχοντας θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα να μην μείνει κανείς πίσω σε αυτή την πορεία ανάπτυξης, υπάρχει στοχευμένος προγραμματισμός για την στήριξη των νέων στον τομέα της αγοράς πρώτης κατοικίας, με δόση δανείου που είναι μικρή σχετικά με το αντίστοιχο ποσό ενός μηνιαίου ενοικίου. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, στόχος είναι μέχρι το 2030 η Ελλάδα να καλύπτει το 80% των αναγκών της σε ενέργεια μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ επιδοτήσεις, παράλληλα, θα δοθούν σε προγράμματα που στοχεύουν στην «πράσινη» ενέργεια της χώρας. Αναγκαία κρίνεται η προστασία του φυσικού τοπίου από την άκρατη εκμετάλλευσή του ενώ λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία του νερού ως σημαντικό αγαθό.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού περιγράφουν το πλαίσιο της πολιτικής της νέας Κυβέρνησης, μια πολιτικής με συνέπεια και συνέχεια, με σύνθεση και συνεργασία, προοδευτικής και με θετικό πρόσημο για τον τόπο και τους πολίτες. Μιας Κυβέρνησης για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00