Αρχική » Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος για την αξιοποίηση του ιστορικού της αρχείου

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος για την αξιοποίηση του ιστορικού της αρχείου

από Maria Petroutsa

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον της Βουλευτού Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσίας Θεοδώρας Αυγερινοπούλου για την θρησκευτική κληρονομιά της Ηλείας, καθώς η διαφύλαξη και η διατήρησή της συνδέονται άμεσα με ένα από τα πιο βασικά γνωρίσματα της εθνικής μας ταυτότητας, της ιστορίας και των παραδόσεων μας και αποτελεί κομβικό σημείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ηλεία Βουλευτής επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Φραγκοπηδήματος που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, στην Τοπική Κοινότητα Κορυφής του Δήμου Πύργου.
Πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι, που ιδρύθηκε περίπου τον 14ο αιώνα και γνώρισε μεγάλη ακμή τις περιόδους της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας και ιδιαίτερα κατά τον 17ο αιώνα, καθώς διέθετε αξιόλογη περιουσία και πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνιες εκδόσεις, πολλές από τις οποίες ανάγονταν στον 16ο αιώνα.
Η επίσκεψη της κας Αυγερινοπούλου μαζί με τον αντιδήμαρχο Πύργου, αρμόδιο για θέματα πρασίνου και περιβάλλοντος κ. Μαρίνο Αχτύπη και η συνάντησή τους με τις Μοναχές Αγνή και Χριστοφόρα, είχε στόχο τόσο να εξεταστούν θέματα που έχουν να κάνουν με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον της Μονής που βρίσκονται πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ηλείας Βουλευτού και ως Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με τον κ. Αχτύπη να εκδηλώνει παράλληλα το δικό του ενδιαφέρον για την προστασία του φυσικού τοπίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών που να συνδέονται με την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.
Όπως τόνισε η Ηλεία Βουλευτής, «το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες με κοινό στόχο και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο, να επενδύσουμε στην θρησκευτική μας κληρονομία που είναι πλούσια και παράλληλα να δούμε τις προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την ανάπτυξη δράσεων στο πλαίσιο του θρησκευτικού-πνευματικού τουρισμού. Το ιστορικό υλικό της Μονής Φραγκοπηδήματος είναι μοναδικό, είναι κομμάτια τις πολιτιστικής μας ιστορίας, κειμήλια, έγγραφα, ενδύματα και ενθυμήματα, αφιερώματα που έχουν διαφυλαχθεί συχνά και με αυτοθυσία των Μοναχών μας».
Ήδη, μετά και την επίσκεψη στην Ιερά Μονή, και στο πλαίσιο προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, η Ηλεία Βουλευτής επικοινώνησε με το γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, με το Πανεπιστήμιο Πατρών καθώς και την δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, ομότ. ερευνήτρια, τ. διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ώστε μέσω σύμπραξης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια να δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νεότερου πολιτισμού και αυτά τα κειμήλια να συντηρηθούν και να διαφυλαχθούν, να εκτεθούν με το βέλτιστο και ασφαλέστερο τρόπο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00