Αρχική » Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για περονόσπορο

Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για περονόσπορο

από Maria Petroutsa

«Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ παρακολουθούν την εξέλιξη των καλλιεργειών και συγκεντρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε, με τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου, να είναι δυνατή η αξιολόγηση της κατάστασης». Αυτό τονίζεται στην απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Διονύσιος Σταμενίτης, στην ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19 Ιουλίου η Βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τις εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί σε καλλιέργειες σε ολόκληρη την χώρα, από τον μύκητα του περονόσπορου, μεταξύ αυτών και στην Ηλεία. Όπως υπογραμμίζει το Υπουργείο, τότε θα είναι σε θέση να πει αν και σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσει, εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες, εξαντλώντας κάθε δυνατό μέσο και εργαλείο που δίνει η εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου, φυτοπαθολογικές προσβολές όπως ο περονόσπορος εν προκειμένω, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σταμενίτης τονίζει ότι, πέραν αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, στην ΠΕ Ηλείας διαπιστώθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες αμπέλου οφειλόμενες σε χαλάζι και ανεμοθύελλα, αίτια ασφαλιστικά καλυπτόμενα, για τις οποίες υποβλήθηκαν 150 δηλώσεις ζημιάς. Το δε εκτιμητικό έργο έχει ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, ζημιές διαπιστώθηκαν και από καύσωνα, κυρίως σε αμπέλια και δευτερευόντως σε κηπευτικά, και υποβλήθηκαν 700 δηλώσεις. Το εκτιμητικό έργο θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ακολουθεί για το σύνολο των ζημιών 2023 η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και πληρωμής των ασφαλιστικά ενήμερων δικαιούχων παραγωγών, μετά την προβλεπόμενη διασταύρωση με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023, τον Οκτώβριο.

Τονίζεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%).

Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 366 εκ. ευρώ, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00