Αρχική » ΔΙΕΘΝΗ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.

ΔΙΕΘΝΗ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ.

από Maria Petroutsa

ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Την δημιουργία Διεθνών Προγραμμάτων Προπτυχιακών Πανεπιστημιακών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, προανήγγειλε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Οικονόμου, στην κατεύθυνση που έχει εστιάσει και ο βουλευτής του νομού μας κ.Ανδρέας Νικολακόπουλος, τόσο μέσα από την συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Πατρών όσο και με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, ο Πρόεδρος της οποίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, είχε καταθέσει από το 2020, στο Υπουργείο Παιδείας τεκμηριωμένη πρόταση για δημιουργία Προπτυχιακού προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών και Sports management, στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Υπουργός στις δηλώσεις του τόνισε ότι «η κυβέρνηση και το Υπουργείο θα επιδιώξουν σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία την δημιουργία διεθνών προγραμμάτων προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών στην Ολυμπία, ώστε να έχουμε στελέχη που θα προάγουν και θα εφαρμόζουν τα Ολυμπιακά Ιδεώδη στην εκπαίδευση και τους αθλητικούς χώρους την Ολυμπιακή Παιδεία, εμπλουτίζοντας την ανώτατη εκπαίδευση με γνωστικά αντικείμενα και τους αθλητικούς χώρους».

Η πρόταση του Πανεπιστημίου

Η εξαγγελία του Υπουργού έρχεται να ενισχύσει την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών για την δημιουργία αυτόνομης Ξενόγλωσσης Σχολής Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πατρών στην Αρχαία Ολυμπία, η οποία θα περιλαμβάνει τμήματα Ολυμπιακής Παιδείας, Ελληνικού Πολιτισμού και Φιλοσοφίας της Αρχαίας Ελλάδας και παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας αντίστοιχων Μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Την πρόταση αυτή την είχε συζητήσει προ μηνών ο κ. Νικολακόπουλος με τον πρύτανη του Παεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστο Μπούρα και είχε δηλώσει τότε ο βουλευτής: «Είναι μία πρόταση σε θετική κατεύθυνση και με δεδομένο ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες πλέον, θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση στην Ηλεία ώστε να την προωθήσουμε και να την ενισχύσουμε, έτσι ώστε ο τόπος να αναπτυχθεί και να αναδειχθεί μέσα από την ίδρυση αυτής της Σχολής. Εκτιμώ ότι όσο συζητάμε το θέμα, θα αντιλαμβανόμαστε περισσότερο τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει ο νομός μας, την εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει και την παγκόσμια αναγνώριση».

Παρέμβαση στον πρόεδρο της Δ.Ο.Α.

Ο Ηλείος κοινοβουλευτικός είχε δεσμευθεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση και την υλοποίηση της πρότασης που είχε καταθέσει η ΔΟΑ και εκείνης του Πανεπιστημίου Πατρών και στο πλαίσιο αυτό είχε συναντηθεί στην Αρχαία Ολυμπία με τον πρόεδρο της Δ.Ο.Α. κ. Ισίδωρο Κούβελο ζητώντας την συνδρομή του για την υλοποίηση των πιο πάνω προτάσεων. Άλλωστε και ο κ. Οικονόμου στις προγραμματικές του δηλώσεις τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η προώθηση των εν λόγω προγραμμάτων σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία.

Ο κ. Νικολακόπουλος εστίασε στην συμβολή της Ολυμπιακής Γης, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην παγκόσμια απήχηση που θα έχει η λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος στην Αρχαία Ολυμπία, που διαθέτει ισχυρό brand name, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω  της ίδρυσης της Σχολής, προσελκύοντας φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Άλλωστε, όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, και κατά την προεκλογική περίοδο, η Ηλεία απαιτείται και θα έχει ισχυρό ρόλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας για την λειτουργία Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00