Αρχική » Β.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Β.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΜΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΔΑΣΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

από Maria Petroutsa


Αυτοψία και επιτόπια σύσκεψη στο Φαράγγι της Νέδας

Η ασφαλής απομάκρυνση των επισκεπτών του Φαραγγιού της Νέδας, σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς, ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με εκπροσώπους του Δήμου Ζαχάρως, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου Ολυμπίας, μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στο φαράγγι, σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023.
Η αυτοψία στο σημείο, πραγματοποιήθηκε μετά τις επισημάνσεις του Δήμου Ζαχάρως – και του Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. Ηλείας – για την ανάγκη προληπτικών παρεμβάσεων στην περιοχή, λόγω του μεγάλου όγκου επισκεπτών που συγκεντρώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατόπιν τούτου, η αυτοψία εντάχθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο κ.Γιαννόπουλος για επιπλέον δράσεις πολιτικής προστασίας στα μεγάλα και σημαντικά δασικά οικοσυστήματα της Ηλείας, με την αρχή να γίνεται σήμερα από τον Δήμο Ζαχάρως.


Πεζοπορία στο φαράγγι και επιτόπια σύσκεψη
Στην αυτοψία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως Χρήστος Βλάχος, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και Αξιωματικοί, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο Υποδιευθυντής Γιάννης Κανδρέβας και Αξιωματικοί από Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής, ο Δασάρχης Ολυμπίας Βασίλης Γιακουμής και στελέχη του Δασαρχείου, ο πρόεδρος της Τ.Κ Φιγαλείας Θανάσης Κοκκίνης, το Υπηρεσιακό Στέλεχος Π.Π. και Π.Σ Θάνος Χουλιάρας κ.α.
Έχοντας σαφή εικόνα της περιοχής και της γεωμορφολογίας της, πραγματοποίησαν επιτόπια σύσκεψη κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι πρότειναν μια σειρά από δράσεις – με άμεση εφαρμογή – που στόχο θα έχουν την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση, παραμονή αλλά και απομάκρυνση των χιλιάδων επισκεπτών, όχι μόνο σε περίπτωση κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά και σε κανονικές συνθήκες.
Μεταξύ αυτών, θα γίνουν καθαρισμοί στα πρανή του δρόμου και ήπιες διαμορφώσεις στο χωμάτινο οδόστρωμα που οδηγεί στο Φαράγγι, καθώς επίσης η διάνοιξη δυο – τριών υπαρχόντων σημείων/εκτάσεων (πλατώματα) πλησίον αυτού, προκειμένου να αποφευχθεί η μέχρι σήμερα άναρχη στάθμευση των οχημάτων εκατέρωθεν του δρόμου, η οποία, σε περίπτωση πυρκαγιάς, δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή. Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη για τοποθέτηση σήμανσης, για τη σωστή ενημέρωση των επισκεπτών (με οδηγίες σε δυο γλώσσες) ενώ θα υπάρξει και μέριμνα για λήψη επιπλέον μέτρων πυρόσβεσης τις ημέρες με υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς.


«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν μένει στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της αλλά, έχουμε αποδείξει εμπράκτως – και τα τέσσερα αυτά χρόνια – ότι συνδράμουμε όπου υπάρχει ανάγκη. Για την περίπτωση της Νέδας έχει υπάρξει ενδιαφέρον και από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τόσο από τον μέχρι πρότινος Υπουργό κ. Στυλιανίδη όσο και από τον Γ.Γ κ.Παπαγεωργίου, με τον οποίο μάλιστα το συζητήσαμε και σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας στην ΔΙ.Π.Υ.Ν Ηλείας. Στο πλαίσιο αυτό, όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Σ.Ο.Π.Π, βρεθήκαμε στα Διοικητικά όρια του Δήμου Ζαχάρως, προκειμένου να συναποφασίσουμε ποιες είναι οι ενδεδειγμένες ενέργειες και παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε, και οι οποίες θα διασφαλίζουν την ασφαλή πρόσβαση και παραμονή των επισκεπτών σ’ ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της χώρας, με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και πλούτο. Άλλωστε, η προστασία και ανάδειξή του Φαραγγιού της Νέδας, ως ένας από τους κορυφαίους εναλλακτικούς τουριστικούς προορισμούς της Ηλείας, αποτελεί για όλους μας πρωταρχικό στόχο και μέλημα, πάντα όμως με τη λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας για τους κατοίκους και τους χιλιάδες επισκέπτες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00