Αρχική » Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με Τριαντόπουλο για τους πυρόπληκτους του 2021

Αυγερινοπούλου: Επικοινωνία με Τριαντόπουλο για τους πυρόπληκτους του 2021

από Maria Petroutsa

                                                                                                                            

Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, είχε η Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, για τις πληρωμές σε Ηλείους πληγέντες από την πυρκαγιά του 2021, που αναμένονται το επόμενο διάστημα. Για την θετική αυτή εξέλιξη είχε, άλλωστε, ενημερώσει η Ηλεία Βουλευτής από τις 12 Φεβρουαρίου, ύστερα από σχετική ερώτησή της και επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία. Η κα. Αυγερινοπούλου ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για το αμέριστο ενδιαφέρον του Υπουργείου για την περιοχή της Ηλείας και τη δρομολόγηση των διαδικασιών που οδήγησαν στην επικείμενη έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις αγροτικές αποζημιώσεις στην πυρόπληκτη ζώνη. Παράλληλα, ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής μέσω ΕΛΓΑ.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη χορήγηση της τελικής ενίσχυσης για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής βάσει των τελικών πορισμάτων του ΕΛΓΑ. Μετά την πληρωμή 2,62 εκατ. ευρώ στις 23 Νοεμβρίου ως προκαταβολής στις εκμεταλλεύσεις που είχαν μείνει αρχικά εκτός «Κοπέρνικου», αναλόγως, μετά την έκδοση ΚΥΑ από την Κρατική Αρωγή, θα λάβει χώρα πληρωμή και των επιλέξιμων αιτήσεων που υποβλήθηκαν, εκτός της οριζόμενης διαδικασίας, στην Περιφέρεια και για αυτό δεν υπήρχαν καταχωρισμένες στο σύστημα του ΕΛΓΑ. Πλέον, θα γίνει η εκκαθαριστική πληρωμή στη βάση εξατομικευμένης εκτίμησης ανά εκμετάλλευση για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος αποζημίωσης, η αρχική τιμή εκτίμησης έχει καθοριστεί στα 144,00 €/δέντρο για τις ελιές και στα 96,00 € /δένδρο για τις λοιπές καλλιέργειες, σύμφωνα με την από 30.12.2021 εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής. Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι αρχικές τιμές είναι στο 50% των προαναφερθέντων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00