Αρχική » Άμεση ανάγκη η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από το χαλάζι

Ερώτηση του Διονύση Καλαματιανού για τις ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή της Ωλένης

Ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και ειδικότερα παραγωγοί της περιοχής της Ωλένης του Δήμου Πύργου. Η πρόσφατη ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια της σταφίδας και της ελιάς στο Μουζάκι, στην Καρυά, στο Γούμερο, στο Χειμαδιό κ.α., με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό της καρποφορίας να πέσει στο έδαφος. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, τα ίδια τα κλήματα και τα δέντρα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς είχε προηγηθεί πριν από λίγο διάστημα παρατεταμένος καύσωνας που είχε επιφέρει απώλειες στις παραπάνω καλλιέργειες, με μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής. Ήδη για τη φετινή χρονιά, οι καλλιεργητές σταφίδας είχαν να αντιμετωπίσουν το αρνητικό προηγούμενο των τριών περασμένων ετών με τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού (πολύ κάτω του κόστους παραγωγής) και τις επιπτώσεις της ασθένειας του περονόσπορου, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί τη μειωμένη καρποφορία εξαιτίας της μειωμένης καρπόδεσης.

Δυστυχώς, τη στιγμή που το αγροτικό εισόδημα συρρικνώνεται διαρκώς, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής και της μειωμένης απορροφητικότητας των παραγόμενων προϊόντων, οι ζημιές από τα όλο και συχνότερα έντονα καιρικά φαινόμενα επιτείνουν την ήδη δυσχερή κατάσταση των παραγωγών, ενώ, ανασφάλεια προκαλεί ο κίνδυνος κατασχέσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο Διονύσης Καλαματιανός ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα εξής ερωτήματα:

  1. Θα επισπευσθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, έτσι ώστε να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών στην καλλιέργεια της σταφίδας και της ελιάς από την πρόσφατη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή της Ωλένης του Δήμου Πύργου; Θα υπάρξει πλήρης και έγκαιρη αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών;
  2. Θα προχωρήσει η αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεδομένων της όλο και συχνότερης εμφάνισης έντονων και ακραίων καιρικών φαινομένων και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής;

Πλέον, οι ζημιές σε καλλιέργειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν όλο και συχνότερες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Απαιτούνται, λοιπόν, ταχύτητα και ευελιξία στις αποζημιώσεις, παράλληλα με κατάλληλες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα μέτρα που θα επιτρέψουν στον αγροτικό κόσμο της χώρας να ανταπεξέλθει στις νέες απαιτήσεις που διαμορφώνονται, συνεχίζοντας να παράγει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00