Αρχική » ΄΄ Το Περιβάλλον είναι η πηγή της ζωής, Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντί του… ΄΄

΄΄ Το Περιβάλλον είναι η πηγή της ζωής, Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντί του… ΄΄

από Άκης Χουζούρης

Το θέμα «περιβάλλον» είναι διαχρονικό και δεν χάνει ποτέ την επικαιρότητά του.

Συσκέψεις πραγματοποιούνται από τους ηγέτες του κόσμου, συμφωνίες συνάπτονται, αλλά, είτε δεν τηρούνται, είτε τηρούνται πλημμελώς, διότι, λέει, η εφαρμογή τους έχει μεγάλο οικονομικό κόστος. Έτσι, το κακό συνεχίζεται, μέχρι να συντελεστεί η ολοκληρωτική καταστροφή του μοναδικού διαστημοπλοίου μας, που λέγεται Γη.

Μεγάλοι επιστήμονες οικολόγοι – περιβαλλοντολόγοι, έχουν χρονολογήσει την αναμενόμενη περιβαλλοντολογική καταστροφή και λένε, ότι βρισκόμαστε πλέον στο παρά ένα λεπτό από το σημείο αυτό. Αυτό νομίζω λέει πολλά. Η ακόρεστη πλεονεξία του ανθρώπου, θα είναι η καταστροφή του, αν δεν αλλάξει μυαλά. Γίνονται, βέβαια, βήματα, αλλά είναι πολύ μικρά για να σταματήσουν το κακό.

Η Κλιματική κρίση εντείνεται, καθώς δεν εφαρμόζεται ορθολογιστική και πολύπλευρη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Οι οικονομικές και ενεργειακές συνέπειες χτυπούν με σφοδρότητα την κοινωνία εξαιτίας των αποφάσεων για βίαιη μετάβαση. Τα νερά μας καταστρέφονται. Τα δάση εξαλείφονται. Οι θάλασσες γίνονται έρμαια υπερεκμετάλλευσης και αποβλήτων. Οι προστατευόμενες περιοχές μετατρέπονται ταχέως σε «απροστάτευτες». Αυθαίρετες κατασκευές ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και σπάνια είδη ζωής αφανίζονται.

Όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος αυτού και στον βαθμό που μας αφορά, πρέπει να συμβάλουμε για να προστατέψουμε το περιβάλλον.

Κυρίως, είναι έργο της πολιτείας να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες, ότι πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν το περιβάλλον. Ως πολίτες, ας κάνουμε εκείνο που μπορούμε.

-Ας μην πετάμε σκουπίδια και κυρίως πλαστικά στο περιβάλλον, διότι αυτά μένουν για εκατοντάδες χρόνια εκεί, χωρίς να διαλύονται. Πολλά από αυτά παρασύρονται από τα νερά της βροχής και καταλήγουν στα ποτάμια και τις θάλασσες κι από κει στα στομάχια των ψαριών που καταναλώνουμε.

-Ας προσέχουμε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιές στα δάση μας. Τα δάση είναι το φυσικό φίλτρο του ρυπασμένου αέρα και χωρίς αυτά δεν υπάρχει οξυγόνο και άρα, ζωή. Η φύση αντιδρά – και εκδικείται – προσπαθώντας να επουλώσει τις πληγές που της ανοίγουμε. Η αντίδρασή της όμως είναι βίαιη και καταστρεπτική. Πλημμύρες, τυφώνες, υψηλές θερμοκρασίες, είναι σημεία των καιρών που κρούουν δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της υφηλίου.

Η μάχη για την προστασία του Περιβάλλοντος και την Κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι συνεχής και θα πρέπει να βρισκόμαστε όλοι μαζί αυτοδιοίκηση , πολιτικές παρατάξεις, πολιτεία και πολίτες στην πρώτη γραμμή.

Η γη μας είναι το σπίτι μας και μαζί με τα στοιχεία που συναπαρτίζουν το περιβάλλον (αέρας, νερό, χλωρίδα, πανίδα), είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας.

Νίκη Κοκκαλιάρη

Πολιτικός Μηχανικός M.Sc

Γεν. Γραμματέας Δήμου Ήλιδας

πρ. Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ν. Ηλείας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00