Αρχική » Φωτιές – Αρχαία Ολυμπία: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – «Δρομολογούνται και αντιπλημμυρικά έργα»

Φωτιές – Αρχαία Ολυμπία: Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό – «Δρομολογούνται και αντιπλημμυρικά έργα»

από Άκης Χουζούρης

Η πορεία αποκατάστασης των προβλημάτων στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, οι ζημιές στις καλλιέργειες από τις φωτιές του καλοκαιριού, η στήριξη του αγροτικού κόσμου της περιοχής, αλλά και οι προοπτικές που ανοίγονται για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μετά και από τα εγκαίνια της ψηφιακής απεικόνισης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, που θα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον πλανήτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Tονίσαμε ότι οι δύο βασικοί άξονες τους οποίους θα κινηθούμε, είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα  και νομίζω το κάνουμε πράξη και το αντιλαμβάνονται και οι πολίτες ότι για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «ό,τι κάνουμε στην βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και εδώ στην Αρχαία Ολυμπία», συμπληρώνοντας ότι «χρειάζονται παρεμβάσεις με ένα συνεκτικό τρόπο και αλληλοσυμπληρούμενο τρόπο».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «σημαντικά μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ήδη δρομολογούνται» και απευθυνόμενος προς τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, του είπε πως «έχετε τους πόρους και τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες για να μπορείτε να τρέξετε γρήγορα τα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα». «Θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε «όπως το κάναμε και στην προηγούμενη μεγάλη κακοκαιρία, σε προληπτικές εκκενώσεις, έτσι ώστε πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές».

Κατά την διάρκεια της παρέμβασής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών: «Για πρώτη φορά δρομολογήσαμε και μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κινηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την ελληνική δημόσια διοίκηση».

Παράλληλα, στη σύσκεψη έγινε συζήτηση και για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ειδικά για τους νέους αγρότες, με αφορμή τη φορολογική ελάφρυνση στο αγροτικό πετρέλαιο κίνησης: «Πρέπει

«Χρειαζόμαστε μέγεθος στον αγροτικό τομέα για να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Και πια δημιουργούμε ένα πλαίσιο ξεκάθαρο όπου λέμε στους αγρότες, συνεργάζεστε, θα έχετε συγκεκριμένα οφέλη, φορολογικά και οικονομικά. Αν δεν συνεργάζεστε θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι δεν θα έχετε την ίδια προνομιακή αντιμετώπιση από την πολιτεία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι οδικοί άξονες της περιοχής και ο Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους οδικούς άξονες της περιοχής, λέγοντας πως γίνονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα και εξήγησε: «Οι πρώτες αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις σε ένα οδικό δίκτυο το οποίο είναι απαράδεκτο, δυστυχώς, και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες σε πάρα πολλούς συμπολίτες σας. Αυτό το έργο ήδη δρομολογείται, υπάρχει ανάδοχος, θα ξεκινήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις. Και βέβαια είμαι βέβαιος ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μεγάλο, τον καινούριο δρόμο Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία.  Θα το ξεμπλοκάρουμε, είναι προσωπική μου δέσμευση και εντός του 2022 τα έργα θα ξεκινήσουν».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι είμαστε κοντά στους πολίτες πάνω και πρώτα από όλα κοντά στους πολίτες που δοκιμάζονται, στους λιγότερο προνομιούχους και αυτή την δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη, εργαζόμενοι νύχτα – μέρα για το για το καλό του τόπου και το καλό όλης της Ελλάδος».

Πηγή: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/politiki/foties-archaia-olympia-syskepsi-ypo-ton-prothypoyrgo-dromologoyntai-kai-antiplimmyrika-erga/

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00