Αρχική » Στο προσκήνιο ο επαναπλημμυρισμός της πρώην λίμνης Μουριάς

Στο προσκήνιο ο επαναπλημμυρισμός της πρώην λίμνης Μουριάς

από Άκης Χουζούρης

– Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Αίτημα της φύσης να ξαναγίνει λίμνη…»

Στο προσκήνιο επανέρχεται ο επαναπλημμυρισμός της πρώην λίμνης Μουριάς, με τον δήμαρχο Πύργου να βρίσκεται το πρωί της Δευτέρας σε σημείο του πρώην λιμναίου χώρου μαζί με στελέχη του Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κατόπιν πρόσφατης συνάντησης εργασίας που είχε με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη.

– Στο σημείο, όπου έγινε αυτοψία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η μεθοδολογία και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για το εγχείρημα.

Από την πλευρά του Ταμείου Ανάπτυξης της ΠΔΕ παρευρέθηκαν οι κ.κ. Στάθης Παπαχριστόπουλος και Χρήστος Τζομάκας, ενώ τον Δήμαρχο Πύργου συνόδευαν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος και η προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Κική Διονυσοπούλου.

Συζητήθηκε η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δευτέρου βαθμού, για την επανεξέταση του θέματος ώστε να ακολουθηθεί η σωστή μεθοδολογία και ο απαιτούμενος προγραμματισμός για την επίτευξη επαναπλημμυρισμού της λίμνης.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης:

«Το εγχείρημα του επαναπλημμυρισμού είναι χρόνιο και επί της αρχής μας βρίσκει όλους θετικούς. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου έχει εκφραστεί πολλαπλώς θετικά, όπως και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Με τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, σε πρόσφατη συνάντηση εργασίας, διαπιστώσαμε εκ νέου ότι έχουμε ταύτιση απόψεων και κυρίως για το πως θα προσεγγίσουμε το ζήτημα και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε.

– Χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα οργανωτικό σχήμα, ο Δήμος Πύργου με την ΠΔΕ, στο πλαίσιο μιας προγραμματικής σύμβασης όπου θα προβλέπονται οι σκοποί αυτής της συνεργασίας.

– Οι σκοποί θα είναι να ταυτοποιήσουμε την ιδιοκτησιακή υπόσταση της λίμνης, καθώς ο Δήμος έχει ένα πολύ μικρό κομμάτι.

– Κατόπιν να συλλέξουμε όλο το μελετητικό κομμάτι που υπάρχει διαχρονικά, κι έπειτα μ’ αυτά τα δύο δεδομένα να δούμε τα βήματα ωρίμανσης και τεκμηρίωσης προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντα με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας, είτε της εγχώριας – με την εμπειρία που υπάρχει στη περίπτωση της λίμνης Κάρλα – είτε από το εξωτερικό.

– Το να επαναφέρουμε τη φύση στην προηγούμενη κατάστασή της είναι κάτι…υπερφυσικό. Δεν είναι εύκολο να την ανατρέπεις και να την επαναφέρεις στην αρχική της κατάσταση. Όμως είναι αίτημα της ίδιας της φύσης στην περιοχή.

– Το οικοσύστημα επιμένει να θέλει να ξαναγίνει λίμνη. Έχει λείψει η ισορροπία των υδάτων της περιοχής μετά την αποξήρανση της λίμνης, όπως και η συμμετοχή του οικοσυστήματος στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου και στην αισθητική του χώρου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00