Αρχική σελίδα ΕιδήσειςΑπόψεις ΣΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Από αύριο στους λογαριασμούς πληγέντων οι προκαταβολές των αποζημιώσεων. Πρώτα οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ ακολουθούν και οι υπόλοιποι

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΗΛΕΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

Άμεσα αναμένεται πλέον να καταβληθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης για τους πυρόπληκτους αγρότες που καταστράφηκε το φυτικό τους κεφάλαιο από τις φωτιές του περ. Αυγούστου στην Ηλεία.

Την ανωτέρω δήλωση έκανε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος ο οποίος προσφάτως είχε καταθέσει και την σχετική ερώτηση στην Βουλή προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο με αφορμή τις καθυστερήσεις που υπήρξαν για την συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο κυβερνητικός παράγοντας ενημέρωσε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος, ο υπεύθυνος για την ανασυγκρότηση της Ολυμπίας πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος οι άλλοι δύο βουλευτές του Νομού Διονυσία Αυγερινοπούλου και Κώστας Τζαβάρας και άλλοι παράγοντες, ότι είναι ήδη έτοιμο και υπεγράφη το ΦΕΚ σύμφωνα με το οποίο εγκρίνεται για τον ΕΛΓΑ επιχορήγηση 20.332.268 ευρώ που αντιστοιχεί στο ποσό προκαταβολής της ενίσχυσης για να αντιμετωπισθούν οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή από πυρκαγιές.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Όπως έγινε γνωστό στην ίδια σύσκεψη, οι πληρωμές των πληγέντων θα ξεκινήσουν ακόμη και από σήμερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με λογαριασμούς στην πρώην Αγροτική Τράπεζα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν πληρωμές προκαταβολών και για όσους δεν είναι κυρίως αγρότες αλλά έχουν κατεστραμμένες εκτάσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Να σημειωθεί ότι όπως αρχικώς είχε αποφασισθεί η προκαταβολή θα αφορά στα 50,40 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και στα 33,60 ευρώ ανά δέντρο σε υπόλοιπες κατηγορίες από δενδρώδεις καλλιέργειες. Και πρόκειται για καταβολή αποζημίωσης που βέβαια είναι ακατάσχετη και δεν δεσμεύεται για κάποιον άλλο λόγο μπαίνοντας απευθείας στους λογαριασμούς των πληγέντων αγροτών.

Σημειώνεται ακόμα ότι, το συνολικό ποσό αποζημίωσης που θα εισπραχθεί θα είναι αντιστοίχως 144 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 96 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές καλλιέργειες. Πρόκειται για ποσά που δεν είχαν ξαναδοθεί στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις και συγκριτικά πολύ μεγαλύτερα από προηγούμενες φορές. Στην Ηλεία ειδικότερα από το προαναφερόμενη επιχορήγηση προς τον ΕΛΓΑ αναλογεί για την προκαταβολή στην Ηλεία πίστωση 5.781.000 ευρώ και αφορά σε 417 δικαιούχους.

Η ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ…

Ο κ. Νικολακόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για την θετική εξέλιξη αλλά και την ανταπόκριση των αρμοδίων παραγόντων και πρωτίστως του κ. Τριαντόπουλου για να δοθεί τέλος στις καθυστερήσεις που κρατούσαν σε αγωνία τον αγροτικό κόσμο της Ολυμπίας. Όπως επισημάνθηκε εξάλλου στην σύσκεψη, οι σχετικές πρωτοβουλίες ελήφθησαν με εξαιρετική ταχύτητα που δεν έχει καμία σχέση με τις αντίστοιχες διαδικασίες του παρελθόντος όπου η διάρκεια της αναμονής ήταν απελπιστικά μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πυρκαγιές του 2017 οι αποζημιώσεις δόθηκαν όχι σε διάρκεια μηνών αλλά το … 2021 .

Παράλληλα αυτή την φορά οι αποφάσεις για τις ενισχύσεις αποδείχθηκαν σημαντικές αφού τα ποσά που διαμορφώθηκαν ανά δέντρο υπερβαίνουν κατά πολύ όσα είχαν υπολογισθεί μέχρι τώρα στις αποζημιώσεις. Στόχος ήταν είπε ο κ. Νικολακόπουλος να στηριχθούν πραγματικά οι συνάνθρωποί μας και να τους δοθεί έτσι η δυνατότητα να ξαναδημιουργήσουν την παραγωγή και την αγροτική περιουσία που έχασαν.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Στο μεταξύ με την ευκαιρία της συγκεκριμένης σύσκεψης έγινε αναφορά και στο σοβαρό θέμα της ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης Ολυμπίας με τον κ. Μπένο που ως επικεφαλής του συντονιστικού έργου μίλησε για τους πρώτους σχεδιασμούς και τις παρεμβάσεις που αναμένεται να γίνουν. Το Σχέδιο θα ακολουθήσει τα βήματα του μοντέλου – σχεδίου της καμένης Εύβοιας ωστόσο θα έχει πολλές διαφοροποιήσεις και αλλαγές που θα συνδυαστούν με τον ιστορικό πολιτιστικό αγροτικό και τουριστικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα θέμα άλλωστε πουν θα έχει εκτενή διαβούλευση με την συνεργασία των εμπλεκομένων ώστε να επιτευχθεί για την Ολυμπία και την Ηλεία το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00