Αρχική » Στη διυπουργική σύσκεψη για την κρατική αρωγή των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας η Δ. Αυγερινοπούλου

Στη διυπουργική σύσκεψη για την κρατική αρωγή των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας η Δ. Αυγερινοπούλου

από Άκης Χουζούρης

5.781.400 € καταβάλλονται αύριο στους λογαριασμούς των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τις ζημίες των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Αθήνα, 20 Απριλίου 2022

Οι αποζημιώσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η ανασυγκρότηση της Ηλείας, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου, ήταν το επίκεντρο της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα για το σύστημα της κρατικής αγωγής στις πυρόπληκτες περιοχές του Ν. Ηλείας, στην οποία μετείχε η Βουλευτής Ν. Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Στη διυπουργική σύσκεψη μετείχαν ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, κ. Νικόλαος Κουλοχέρης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», κ. Σταύρος Μπένος, ο Βουλευτής Ν. Ηλείας, κ. Τζαβάρας, και ο Βουλευτής Ν. Ηλείας, κ. Νικολακόπουλος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Εντός Απριλίου ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές

Εκτός απίθανου απροόπτου, αύριο θα γίνει η πληρωμή των δικαιούχων κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για τις ζημίες τους στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, με την Ηλεία να λαμβάνει την μερίδα του λέοντος από τις αποζημιώσεις, οι οποίες ανέρχονται στα 5.781.400 ευρώ από τα συνολικά 20.332.268 ευρώ που θα πιστωθούν στους δικαιούχους, σύμφωνα με την υπ. αριθμ.’ 54381 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ 1963 Β/ 19-4-2022). Εντός του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής σε όλους τους δικαιούχους, ανεξαρτήτως τραπεζικού ιδρύματος.

100 ευρώ ανά δέντρο η αποζημίωση

Η κα Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, κ. Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζο, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι διαμόρφωσαν το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και «έτρεξαν» την όλη διαδικασία, προκειμένου να πληρωθούν τάχιστα οι αγρότες και να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή. Είναι η πρώτη φορά που οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από φυσικές καταστροφές δεν παραπέμπονται σε βάθος τετραετίας, αλλά μόλις μετά από 8 μήνες από την πυρκαγιά. Το τελικό δε ποσό της κάλυψης της ζημιάς θα ανέλθει στα 100 ευρώ ανά δέντρο, με την προκαταβολή να αγγίζει τα 50 ευρώ, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ οι αποζημιώσεις δίνονταν μετά από τέσσερα χρόνια και μόλις περί τα 22 ευρώ το δέντρο. Σημειώθηκε, ακόμη, ότι 21 Μαρτίου έχει ξεκινήσει η διαδικασία των αυτοψιών, ώστε να προχωρήσουν και οι αποζημιώσεις των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Σχεδιασμός και προτάσεις για την ανασυγκρότηση της Ηλείας

Ως προς την ανασυγκρότηση της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και εν συνόλω της Ηλείας, συζήτησαν για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αλλά και τους άξονες που πρέπει να προστεθούν, ώστε να εμπλουτιστεί η στρατηγική υπό το φως των σύγχρονων αναγκών μετά και τις πυρκαγιές του Αυγούστου. Η κα Αυγερινοπούλου, λαμβάνοντας το λόγο, έθεσε τις προτεραιότητες και τις προτάσείς της για ένα συνεκτικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν όλος ο Νομός και όχι μόνο τα πυρόπληκτα χωριά. Τόνισε, ακόμη, ότι είναι ανάγκη να συμπεριληφθούν έργα υποδομών και θωράκισης της περιοχής, καθώς και ψηφιακών υποδομών, αλλά και ενταχθούν δράσεις που θα δημιουργήσουν την Ηλεία του μέλλοντος, όπως, επί παραδείγματι, κατάλληλες αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις με την βοήθεια του ΕΟΤ, μιας και η Ολυμπία έχει μεγάλη τουριστική δυναμική. Αναφέρθηκε, τέλος, στην ίδρυση του Κέντρου Διεθνών Ακαδημαϊκών Σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία και δράσεις και στους Δελφούς, το οποίο συνιστά πρόταση της κα Βουλευτού, και θα ανοίξει το δρόμο της Ολυμπίας ως παγκόσμιας πόλης του πνεύματος και του πολιτισμού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00