Αρχική » Η κατάσταση της Ένωσης το 2021

Η κατάσταση της Ένωσης το 2021

από Άκης Χουζούρης

Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, ο εκάστοτε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία προβαίνει σε αποτίμηση του προηγούμενου έτους και παρουσιάζει τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Ο εκάστοτε πρόεδρος παρουσιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει τις πιο πιεστικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ιδέες για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ΕΕ.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εκφωνήσει την ομιλία της στις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση στην ολομέλεια με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Προτεραιότητες της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν

Οι προτεραιότητες που καθορίστηκαν στην αρχή της θητείας της εξακολουθούν να ισχύουν όσον αφορά την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων. Η Επιτροπή έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της πανδημίας και την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, χωρίς να παραβλέπονται οι πολιτικές της προτεραιότητες. Η Επιτροπή παραμένει απόλυτα προσηλωμένη στην υλοποίηση των εμβληματικών πρωτοβουλιών της, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική, καθώς αυτές είναι καίριας σημασίας για την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής, βιώσιμης, δίκαιης και ευημερούσας Ευρώπης.

Η Ευρώπη συμμετέχει πλήρως στη μετάβαση προς έναν υγιή πλανήτη και έναν νέο ψηφιακό κόσμο. Αυτό, όμως, μπορεί να το επιτύχει μόνο μέσα από τη συνένωση των πολιτών, αλλά και την αναβάθμιση της μοναδικής μας κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές νέες φιλοδοξίες. Αυτό σημαίνει ότι θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητές μας, εστιάζοντας επίσης στην ισότητα, και δημιουργώντας ευκαιρίες για όλους, γυναίκες και άνδρες, από την Ανατολή, τη Δύση, τον Νότο ή τον Βορρά, νέους και ηλικιωμένους. Η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να εργάζεται για να επιτύχει περισσότερα.

Πηγήec.europa.eu

ΦωτογραφίαEC – Audiovisual Service

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00