Αρχική » Επίτροπος Υγείας Ε.Ε: Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος

Επίτροπος Υγείας Ε.Ε: Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος

από Άκης Χουζούρης

Η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας υγείας είναι από τους βασικούς στόχους της ΕΕ τόνισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας των G20, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι όσα δαπανώνται για την υγεία «είναι επένδυση για το μέλλον».

«Είμαι ευγνώμων που η Ιταλία, κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της G20, εφιστά την προσοχή μας στον αντίκτυπο της COVID-19 στην “Ατζέντα 2030″» ανέφερε η. κ. Κυριακίδου και συμπλήρωσε ότι η πρόοδος προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ήταν ήδη άνιση πριν από την έναρξη της πανδημίας, αλλά η COVID-19 έχει κάνει την επίτευξη της Ατζέντας του 2030 ακόμη πιο δύσκολη, τόσο για την ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

«Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε δεσμευτεί για την ατζέντα του 2030 και έχουμε ένα φιλόδοξο πολιτικό πρόγραμμα για την επίτευξη της αειφορίας στην ΕΕ και πέραν αυτής» ανέφερε.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε παράλληλα τις προτεραιότητες της ΕΕ για την υγεία. Ειδικότερα, σημείωσε ότι για να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας, «η οποία απαιτεί συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις – σε εγκαταστάσεις, εφόδια, προσωπικό και δεξιότητες», πρέπει να υπάρχει αύξηση στην  ικανότητα και την ευελιξία των συστημάτων υγείας.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ψηφιακές λύσεις υγείας πρέπει να αυξηθούν: «Είναι σημαντικό ότι τα συστήματα υγείας πρέπει να επενδύσουν στο εργατικό δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες ελλείψεις σε καλά εκπαιδευμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου και ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη -ειδικά στις ευάλωτες ομάδες- και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. «Στην ΕΕ έχουμε θέσει σε εφαρμογή τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία τον τελευταίο χρόνο για να μετατρέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις σε δράση και πραγματικότητα επί τόπου» σημείωσε.

Επιπροσθέτως, η Επίτροπος εξήγησε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται στοχευμένες επενδύσεις στα συστήματα υγείας: «Η παγκόσμια αλληλεγγύη και οι επενδύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των δράσεών μας. Συνεπώς, έχουμε συνεισφέρει, από το 2014, 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή προγράμματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης του ΠΟΥ μέσω του προγράμματος Universal Health Coverage Partnership» τόνισε.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων συγκαταλέγεται «η ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας υγείας» όπως υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Επισήμανε ότι «η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα για την G20. Πρέπει να πάρουμε τα μαθήματα της COVID».

«Εμείς στην G20 πρέπει να είμαστε ισχυροί υποστηρικτές για την ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα δημιουργηθεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας. Πρέπει να οδηγήσουμε την παγκόσμια απάντηση, τώρα μέσω του COVAX για την άμεση προτεραιότητα του παγκόσμιου εμβολιασμού, αλλά και για τις μεγαλύτερες, πιο δομικές αλλαγές για το μέλλον» προσέθεσε.

Tέλος, τόνισε ότι μια νέα διεθνής συμφωνία για ετοιμότητα και απάντηση σε πανδημία μπορεί να οδηγήσει στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ασφάλειας υγείας.

Επίτροπος Υγείας Ε.Ε: Οι δαπάνες για την υγεία είναι επένδυση και όχι κόστος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00