Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Υπάρχει προετοιμασία για να μην ξαναζήσουμε τις περσινές καταστροφές;»

Διονύσης Καλαματιανός: «Υπάρχει προετοιμασία για να μην ξαναζήσουμε τις περσινές καταστροφές;»

από Άκης Χουζούρης

Πριν ακόμα προλάβει να κατακάτσει η στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ηλεία, ο εφιάλτης της πύρινης λαίλαπας κάνει ξανά, από πολύ νωρίς, την εμφάνισή του στο νομό μας. Αρχικά, εκδηλώθηκε φωτιά  σε αγροτοδασικήέκταση στο Λαντζόι του Δήμου Πύργου. Τώρα, η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο Λιβαδάκι του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει κατακάψει μεγάλη έκταση δάσους, βάζοντας σε κίνδυνο κατοίκους και περιουσίες.

Δυστυχώς, τα φαινόμενα αυτά προβληματίζουν έντονα και μας ανησυχούν. Μας προϊδεάζουν για ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η θλιβερή εμπειρία των προηγούμενων μηνών, όπου βιώσαμε, για δεύτερη φορά από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, μια τεράστια περιβαλλοντική, οικολογική και οικονομική καταστροφή, εντείνει περαιτέρω τους φόβους μας. Η ανεπάρκεια του μηχανισμού κατάσβεσης και οι τεράστιες ελλείψεις ιδίως σε εναέρια μέσα, σε συνδυασμό με τη μηδενική πρόληψη και την ελλιπή και καθυστερημένη  χρηματοδότηση για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, οδήγησαν στο να χαθούν περιουσίες και κόποι μιας ζωής. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να επαναληφθεί.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εγκαίρως αναδείξαμε το μείζον ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και για τη φετινή περίοδο. Με τις 3390/21-2-2022 και 3787/10-3-2022 ερωτήσεις μας προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιούσαμε για την αναγκαιότητα της έγκαιρης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο του 2022, ζητώντας παράλληλα διευκρινήσεις σχετικά με την εξαγγελία αναβάθμισης των Εθελοντών Πυροσβεστών.

Μεταξύ άλλων, είχαν τεθεί προς τον αρμόδιο Υπουργό τα εξής κρίσιμα ερωτήματα:• Σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση σχεδίων για τη νέα αντιπυρική περίοδο, μετά τα συμπεράσματα και τον απολογισμό της παρελθούσης χρονιάς;• Έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο και τι περιλαμβάνει;• Πώς προχωρεί η αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να είναι πανέτοιμο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών;• Τι μέτρα άμεσης απόδοσης πρόκειται να ληφθούν ώστε να ενισχυθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, ως βασικός εκτελεστικός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, με το κατάλληλο προσωπικό (δασολόγοι, δασοπυροσβέστες κ.λ.π);• Τι σχεδιάζεται για τους εποχικούς πυροσβέστες, που χρόνια τώρα προσφέρουν τις Υπηρεσίες τους σε δύσκολες συνθήκες και με έντονη εργασιακή ανασφάλεια;• Πέραν του πολυδιαφημιζόμενου προγράμματος ΑΙΓΙΣ, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης (επίγεια και εναέρια), ώστε να βρίσκεται έγκαιρα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΠΣ;• Είναι ο εναέριος στόλος σε ετοιμότητα, έχουν γίνει οι αναγκαίες συντηρήσεις, ποιος είναι ο αριθμός των μισθωμένων εναέριων μέσων, καθώς και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, τόσο των μισθωμένων, όσο και του εθνικού εναέριου στόλου, καθώς και ποιες είναι οι βάσεις ανάπτυξής τους;• Σε τι συνίσταται η αναβάθμιση των Εθελοντών Πυροσβεστών που εξαγγέλθηκε δεδομένου ότι όλα όσα περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες ισχύουν ήδη;• Θα ερευνηθούν οι καταγγελίες της ΠΕΕΠΣ για μη αξιοποίηση των Εθελοντών Πυροσβεστών σε μια σειρά από κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει χωρίς επιτυχία η σημερινή κυβέρνηση; 

Ελπίζουμε η κυβέρνηση να έχει διδαχθεί από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αστοχίες της στο σχεδιασμό της περσινής αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να μη βιώσουμε και φέτος μια τεράστια καταστροφή σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, κρίσιμη παράμετρος είναι η πρόληψη και η ουσιαστική ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα πυρόσβεσης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ν’ αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιοι κίνδυνοι προκύψουν. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με τις ολέθριες συνέπειες της πύρινης μανίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00