Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός στη Βουλή: «Γιατί εξαιρείτε την πολύπαθη Ηλεία από τα οριζόντια μέτρα;»

«Στην Ηλεία κάηκαν 125.000 στρέμματα και τα μισά είναι καλλιέργειες. Τα οριζόντια μέτρα σε όλες τις καμένες περιοχές είναι ζωτικής σημασίας γιατί ο νομός καίγεται για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο διάστημα. Συνεχίζετε, όμως, και τον αγνοείτε επιδεικτικά», τόνισε ο Βουλευτής Ηλείας και αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Διονύσης Καλαματιανός από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τα μέτρα στήριξης στις πυρόπληκτες περιοχές.

Όπως ανέφερε, «για να μπορέσουν οι κάτοικοι της Ηλείας να παραμείνουν στον τόπο τους, είναι αναγκαίο:

• Να δοθεί ένα έκτακτο επίδομα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα και να υπάρξει τρόπος αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματός τους.

• Να αποκατασταθεί άμεσα το φυτικό και ζωικό κεφαλαίο. Είναι αναγκαία η άμεση ενίσχυση με ζωοτροφές.

• Να ρυθμιστούν τα πυρόπληκτα δάνεια από την προηγούμενη καταστροφή του 2007, αλλά και άλλα δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

• Να υπάρξει παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του νομού και να ενισχυθούν όλες οι άμεσα και έμμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

• Να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους παραγωγούς που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχουν π.χ. παραγωγοί που είχαν μικρές καλλιέργειες και δεν έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ. Θα πρέπει και αυτοί να βοηθηθούν για να συνεχίσουν να παράγουν.»

Εστιάζοντας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, αλλά και στις επιχειρήσεις τουρισμού και επισιτισμού της πληττόμενης Ηλείας, ο κ. Καλαματιανός ανέδειξε το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

«Πως θα μπορέσουν οι παραγωγοί μας να μείνουν στον τόπο τους και να δουλέψουν; Άκουσα αρκετούς να μου λένε ότι μετά τις πυρκαγιές του 2007 με πολύ κόπο και κόστος ξαναέφτιαξαν τις καλλιέργειές τους, χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία. Τώρα δεν έχουν τη δύναμη, τα χρήματα και το κουράγιο να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή χωρίς πραγματική βοήθεια.

Πως θα ξαναφτιάξουν τους στάβλους τους οι κτηνοτρόφοι; Πως θα ταΐσουν τα ζώα τους που έσωσαν από τη φωτιά;

Πως θα μπορέσουν οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις του τουρισμού και επισιτισμού, τα ελαιοτριβεία και άλλες επιχειρήσεις να επιβιώσουν όταν όλα γύρω είναι καμένα;

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηλείας με επιστολή του επισημαίνει ότι ήδη οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τα δύο τελευταία χρόνια σε πάρα πολλές καλλιέργειες βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό, κυρίως λόγω των συνεπειών από τον Covid, με τους παραγωγούς καρπουζιού, πατάτας και κηπευτικών, ακόμα να περιμένουν τις ενισχύσεις. Όπως, επίσης, οι παραγωγοί μας ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που κατέστρεψαν την παραγωγή τους. Ήρθε τώρα και η νέα καταστροφική πυρκαγιά τη στιγμή που μόλις είχαμε αρχίσει να ξεπερνάμε τις συνέπειες της προηγούμενης.

Τα ίδια και το επιμελητήριο και οι εμπορικοί σύλλογοι της Ηλείας. Οι άνθρωποι αν δεν στηριχθούν, δεν θα αντέξουν τα απανωτά χτυπήματα και θα κλείσουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους. Θα αναγκαστούν να το κάνουν ακόμα και όσοι επιβίωσαν από την πυρκαγιά του 2007, την οικονομική κρίση, την πτώχευση και τα μνημόνια του 2010, τα lockdown από το 2020.

Εσείς, όμως, εξαιρείτε την πολύπαθη και πυρόπληκτη Ηλεία από τα οριζόντια μέτρα που θεσπίζετε για τους δήμους της Βόρειας Εύβοιας».

Κλείνοντας, ο Βουλευτής τόνισε πως πρέπει, επιτέλους, να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί ένα ειδικό συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, που «θα αξιοποιεί την παραγωγική δυναμική του τόπου και το τεράστιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό και αθλητικό μέγεθος της Αρχαίας Ολύμπιας, της Αρχαίας Ήλιδας, του Επικούρειου Απόλλωνα και των άλλων σπουδαίων μνημείων του τόπου.

Υπάρχουν έτοιμες μελέτες και σχέδια για την αναβάθμιση της Ηλείας, όπως η υπογειοποίηση του αρδευτικού συστήματος, η λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών και Τμημάτων, η βελτίωση του φράγματος Πηνειού, η κατασκευή αυτοκινητόδρομων που θα αξιοποιήσουν τις τεράστιες δυνατότητες του τόπου.

Δυστυχώς, όμως, το παλαιότερο αλλά και το πρόσφατο παρελθόν της παράταξής σας στη διαχείριση τέτοιων καταστροφών δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Παραβλέπετε την ανάγκη να υπάρχει ενιαίος και κεντρικός σχεδιασμός του κράτους στα έργα αποκατάστασης. Παραβλέπετε το ρόλο των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες και στις αποφάσεις για την αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.

Βλέπουμε, όμως, ότι μέσα στην καταστροφή επιδιώκετε να προωθήσετε συνεργασίες με ιδιώτες. Βλέπετε ευκαιρία για κέρδος πάνω σε μια ακόμα καταστροφή.

Εμείς πιστεύουμε ότι μαζί με τους πολίτες, τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους επαγγελματικούς, επιστημονικούς, περιβαλλοντικούς και εκπαιδευτικούς φορείς μπορούμε να διαμορφώσουμε προτάσεις και να κάνουμε παρεμβάσεις για να έχει η Ηλεία και όλες οι πυρόπληκτες περιοχές αυτά που αξίζουν και δικαιούνται.

Μαζί τους μπορούμε να καταφέρουμε την ανάκαμψη και την ανάταξη των περιοχών που δοκιμάζονται.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00