Αρχική » Διονύσης Καλαματιανός: «Αγωνία και φόβος για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ουσιαστικά μέτρα»

Για μια ακόμη φορά οι χειρισμοί της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Οι κυβερνώντες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και επιλέγουν να κινηθούν αντίθετα από την κοινή λογική.

Με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες διασωληνωμένους και χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ανοίγουν τα σχολεία, δίχως την παραμικρή μέριμνα και δίχως ουσιαστικά μέτρα περιορισμού της επιδημιολογικής έξαρσης.

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

  • μειώνουν τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες,
  • χορηγούν δωρεάν PCR τεστ και υγειονομικό προστατευτικό υλικό,
  • με ένα ή δύο κρούσματα αναστέλλουν τη λειτουργία των τμημάτων,

η κυβέρνηση με περίσσιο κυνισμό και ανευθυνότητα που ξεχειλίζει:

  • επιμένει στις απαράδεκτες συγχωνεύσεις τμημάτων και στην αύξηση των μαθητών στις σχολικές αίθουσες,
  • αρνείται να χορηγήσει δωρεάν διαγνωστικά τεστ PCR και μάσκες αυξημένης προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εμπαίζοντάς τους με ένα, μόλις, επιπλέον self test,
  • διατηρεί το απαράδεκτο πρωτόκολλο του κλεισίματος των τμημάτων μόνο όταν οι μισοί και πλέον μαθητές καταγραφούν ως κρούσματα.

Αλήθεια, τι περιμένουν οι κυβερνώντες ότι θα γίνει κάτω από αυτές τις συνθήκες; Πιστεύουν πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει ομαλή σχολική λειτουργία με αυτές τις πρακτικές που αποφάσισαν να εφαρμόσουν; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και οι παλινωδίες τους θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα; Δεν αντιλαμβάνονται ότι εκθέτουν άμεσα τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς; Δεν καταλαβαίνουν ότι το ήδη πιεσμένο ΕΣΥ θα βρεθεί σε ακόμα πιο δυσχερή θέση και θα απειληθεί άμεσα με κατάρρευση;

Με αυθαίρετες υποθέσεις, στρεβλή αντίληψη της επιδημιολογικής και εμβολιαστικής κατάστασης στο εσωτερικό και παντελώς αστήρικτους συσχετισμούς με τις πρακτικές άλλων χωρών, η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία δίχως στοχευμένο πλάνο και κατάλληλη προετοιμασία.

Το κάνει αυτό, αδιαφορώντας για την κραυγή αγωνίας των ειδικών, της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων, που προειδοποιούν εδώ και καιρό για τις δραματικές υγειονομικές συνέπειες με ένα τέτοιου είδους άνοιγμα. Αντί να προβληματιστεί και να λάβει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα επιτρέψουν την ασφαλή και λειτουργική επανέναρξη των σχολείων μας, επιμένει στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την ανεύθυνη και ιδεοληπτική πολιτική της.

Η ανικανότητά της χτυπάει «κόκκινο» όταν δεν μπορεί να εξασφαλίσει ακόμα και την επάρκεια των self test. Η προμήθειά τους το πρωί στο σχολείο εγκυμονεί κινδύνους για περαιτέρω διασπορά, καθώς κάποιος μπορεί ήδη να έχει προσβληθεί.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αρνείται να διδαχθεί από τα μοιραία λάθη της, κλείνοντας τα μάτια στην πραγματικότητα.

Την προειδοποιήσαμε επανειλημμένως:

  • να μειώσει τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα,
  • να προχωρήσει σε προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού,
  • να καθιερώσει τη διενέργεια δωρεάν και επαναλαμβανόμενων διαγνωστικών τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς,
  • να αποσύρει το επικίνδυνο 50+1% και να υιοθετήσει τη διακοπή της λειτουργίας ενός τμήματος στο πρώτο κρούσμα που θα ανιχνευθεί.

Δυστυχώς, όμως, κωφεύει επιδεικτικά, μετατρέποντας συνειδητά τα σχολεία μας σε υγειονομικές βόμβες και εστίες υπερμετάδοσης, ρισκάροντας με τη δημόσια υγεία. Οι ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις τη βαραίνουν συντριπτικά και ολοκληρωτικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00