Αρχική » Wall Street: SEC, πολιτικοί και εισαγγελικές Αρχές εναντίον hedge funds.

Wall Street: SEC, πολιτικοί και εισαγγελικές Αρχές εναντίον hedge funds.

από Άκης Χουζούρης

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της φρενίτιδας που κατέλαβε τους επενδυτές με τις μετοχές της GameStop και της AMC και τον πόλεμο μεταξύ μικροεπενδυτών και hedge funds κινητοποιούν τις Αρχές στις ΗΠΑ.

Από τον γενικό εισαγγελέα του Τέξας έως τις ρυθμιστικές Αρχές του αμερικανικού χρηματιστηρίου, εξαπολύθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες εναντίον μεγάλων hedge funds της Wall Street, αλλά και πλατφορμών συναλλαγών, όπως η Robinhood και η TD Ameritrade, μετά τις υποψίες πως επιχείρησαν να χειραγωγήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά μέσω περιορισμών σε συγκεκριμένες συναλλαγές.

Η Robinhood είχε απαγορεύσει την Πέμπτη τις συναλλαγές γύρω από τις μετοχές της αλυσίδας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop και της αλυσίδας κινηματογράφων AMC, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους δύο τίτλους. Την Παρασκευή, επανάφερε τη δυνατότητα για περιορισμένες συναλλαγές, με τις δύο μετοχές να σημειώνουν ισχυρή ανάκαμψη. Είχαν, ωστόσο, προηγηθεί καταγγελίες από τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι μέσω του «wallstreetbets» του Reddit δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω στην στήριξη των δύο μετοχών τις οποίες συνεχίζουν να «σορτάρουν» τα hedge funds.

Σε μια αιχμηρή ανακοίνωση, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ζήτησε από αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων και οι πλατφόρμες συναλλαγών Robinhood και TD Ameritrade, εξηγήσεις για τους περιορισμούς που επέβαλαν στις συναλλαγές μετοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικών αγορών τις τελευταίες ημέρες

«Οι μεγάλες εταιρίες της της Wall Street δεν μπορούν να περιορίζουν την πρόσβαση του κοινού στην ελεύθερη αγορά ούτε θα πρέπει να λογοκρίνουν τη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως εάν αυτό είναι προς το δικό τους όφελος», δήλωσε ο Κεν Πάξτον. «Αυτός ο προφανής συντονισμός ανάμεσα σε hedge funds, πλατφόρμες συναλλαγών και διακομιστές Διαδικτύου (web servers) για να διακόψουν τις απειλές προς την κυριαρχία τους στην αγορά είναι σκανδαλωδώς πρωτοφανής και άδικος. Βρωμάει διαφθορά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η SEC, είχε ήδη ανακοινώσει νωρίτερα ότι «παρακολουθεί και αξιολογεί τη σχεδόν ακραία μεταβλητότητα στην τιμή ορισμένων μετοχών», ύστερα από τη φρενίτιδα στη Wall Street για τίτλους όπως της GameStop ή της αλυσίδας κινηματογράφων AMC. Η SEC έχει δεσμευθεί να ενεργεί προκειμένου «να προστατεύσει τους μικροεπενδυτές όταν τα γεγονότα δείχνουν καταχρηστική ή χειριστική χρηματιστηριακή δραστηριότητα που απαγορεύεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία κινητών αξιών».

Από τη βουλευτίνα των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, που την Πέμπτη το βράδυ διοργάνωσε συζήτηση για το θέμα αυτό στην πλατφόρμα Twitch, έως τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, αρκετοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Μαξίν Γουότερς ανακοίνωσε την Πέμπτη κοινοβουλευτική ακρόαση, της οποίας η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, για την στάση «αρπακτικού» των hedge funds.

Από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, η μετοχή της εταιρίας λιανικής πώλησης βιντεοπαιχνιδιών GameStop γνώρισε απίστευτη άνοδο στη Wall Street. Η τιμή της αυξήθηκε απότομα όταν μια στρατιά μικροεπενδυτών, που χρησιμοποιούσαν ένα φόρουμ στον ιστότοπο Reddit, αποφάσισε να αγοράσει μαζικά τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων με βιντεοπαιχνίδια. Αυτοί βρέθηκαν τότε σε μια μάχη απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά ταμεία, που στοιχημάτιζαν σε πτώση της τιμής της μετοχής της προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Η άνοδος της GameStop ανάγκασε τα επενδυτικά ταμεία να επαναγοράσουν σε υψηλή τιμή τις μετοχές που είχαν πουλήσει προκειμένου να περιορίσουν τη δική τους ζημιά.

Πηγή: www.mononews.gr

ΦΩΤΟ: GameStop store in Gurnee, Illinois, USA, (EPA/TANNEN MAURY)

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00