Αρχική » Group Therapy…. στην Αμαλιάδα!

Group Therapy…. στην Αμαλιάδα!

από Maria Petroutsa

Μια εκπληκτική παράσταση είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο Δημοτικό Θέατρο Αμαλιάδας απο τις 26 Μαΐου μέχρι και τις 3 Ιουνίου.

Η παράσταση με τίτλο Group Therapy ήταν απο την θεατρική ομάδα Αμαλιάδας “Ερασιτέχνες” σε σκηνοθεσία και διασκευή Χάρη Κότσιφα απο το ομώνυμο έργο ΤΟΚ ΤΟΚ του Laurent Baffle.

Το έργο πραγματεύεται την συνάντηση 6 ασθενών με εμμονικές διαταραχές με τρόπο μοναδικό .

Από την αρχή η παράσταση ξεκινά δυναμικά όπου στον χώρο του ιατρείου του Δόκτορα Ιατρίδη εισβάλει ο πρώτος ασθενής  με το σύνδρομο Τουρέτ. Ο συγκεκριμένος ασθενής έχει την εμμονή να λέει ακατάλληλες λέξεις την στιγμή  που δεν πρέπει. ( non- obscene socially inappropriate behavior). Αυτό δημιούργησε πηγαίο γέλιο στο κοινό από τα πρώτα λεπτά.

Στην συνέχεια ακολουθούν ένας οδηγός ταξί με σύνδρομο υπολογιστικής μανίας, υπολογίζει και μετρά τα πάντα κάνοντας μεγάλες μαθηματικές πράξεις για το παραμικρό, μια ασθενής με μικροβιοφοβία, όπου ψεκάζει τα πάντα με αντισηπτικό και πλένει τα χέρια της συνέχεια, μια ασθενής με παλιλαλία όπου επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες φράσεις, μια ασθενής με εμμονή οτι ξεχνάει φώτα και βρύσες ανοιχτά, κλειδιά και μικροαντικείμενα και έχει και μια ιδιαίτερη εμμονή με το θρησκευτικό συναίσθημα επαναλαμβάνοτας συνεχώς την κίνηση του σταυροκοπήματος. Τέλος εισβάλει στον χώρο ασθενής η οποία έχει εμμονή με την αρμονία στον χώρο και την ευθυγράμμιση.

Η συνάντηση και των 6 ασθενών είναι εκρηκτική όπου όλα τα σύνδρομα περιπλέκονται με αστείο τρόπο αλλά όχι προσβλητικό προς τους ασθενείς. Για την καλύτερη εκτέλεση της παράστασης σύμφωνα με τον σκηνοθέτη κ. Χάρη Κότσιφα χρησιμοποιήθηκαν οι γνώσεις του ψυχίατρου Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου.

Οι ασθενείς μετά τις συστάσεις μεταξύ τους αποφασίζουν να κάνουν μόνοι τους Group Τherapy μιας και ο Δοκτορ Ιατρίδης φαίνεται να καθυστερεί να έρθει. Η ομαδική θεραπεία τους είναι μοναδική με τον τρόπο που εξελίσσεται καθώς το όλο συμπέρασμα της παράστασης είναι οτι : Αυτό που έχουμε πραγματικά ανάγκη είναι ο ένας τον άλλον, παρά κάποιο θαύμα της επιστήμης και ότι στην ουσία κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει μόνος του ένα πρόβλημα. Η δύναμη της ομαδικότητας είναι το clue της υπόθεσης σε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Στο τέλος της παράστασης αποκαλύφθηκε ποιός είναι ο Δόκτορ Ιατρίδης και ο “ύποπτος” ρόλος της γραμματέας στο γραφείο. Οι ηθοποιοί καταχειροκροτήθηκαν απο τον κόσμο. Στην σκηνή ανέβηκαν όλοι οι συντελεστές της παράστασης καθώς και ο σκηνοθέτης Χάρης Κότσιφας και μας ενημέρωσε για όσους συνέβαλλαν ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η ξεχωριστή παράσταση.

Την σκηνογραφία του χώρου ανελάβε ο γνωστός διακοσμητής Σάκης Κοροντζής. Την κατασκευή σκηνικού ο Γιάννης Αποστολόπουλος Βοηθός σκηνοθέτη ,η Ελένη Σκορδίλη. Αφίσσα η Ραλλού Κάτσαρη. Φωτογραφία, μουσική επένδυση ο Γεράσιμος Λούτζης. Τεχνικός ήχου και φωτισμού ο Γιάννης Αποστολόπουλος. Βίντεο ο Αντώνης Χατζηνικολάου.

Έπαιξαν με σειρά εμφάνησης οι ηθοποιοί :

Γραμματέας : Ρένα Παπαδοπούλου- Πολλάτου

Νίκος: Νίκος Κώνστας

Τάκης : Τάκης Ηλιόπουλος

Ντέμη: Ντέμη Κότσιφα

Γιάννα: Γιάννα Γούναρη

Χρύσα: Χρύσα Λαδέα

Αργυρώ- Ηρώ: Αργυρώ Αντωνοπούλου

Συμμετέχουν επίσης η Άντα Μπουσδούκου και η Αγγελική Λαμπαδά

Το έργο της Θεατρικής Ομάδας Ερασιτέχνες του Δήμου Ήλιδας εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φλόγα Πολιτισμού 2023” της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τέλος το κοινό συνεχάρη τους ηθοποιούς και ανάμεσα τους συναντήσαμε τον υποψήφιο Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Παναγιωτόπουλο με την οικογένεια του και τον υποψήφιο Δήμαρχο Δήμου Ήλιδας κ. Ανδρέα Παπαδάκο με τους συνεργάτες του.

Φωτογραφίες- Ρεπορτάζ για το Μαντάτο

Μαρία Πετρουτσά

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00