Αρχική » Eurogroup: Ανακωχή Βορείων – Νοτίων μέχρι το καλοκαίρι

Eurogroup: Ανακωχή Βορείων – Νοτίων μέχρι το καλοκαίρι

από Άκης Χουζούρης

Καμία απόφαση δεν έλαβε το Eurogroup για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022 και μετέφερε την λήψη της το προσεχές Καλοκαίρι, όταν και θα είναι πιο ξεκάθαρο το υγειονομικό τοπίο

Αναβολή αποφάσεων για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022, όπως άλλωστε αναμενόταν κατά την διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

Όπως είχαμε σημειώσει σε προηγούμενο άρθρο, οι σκληροί του Βορρά θέλουν να υπάρξουν κανόνες για το επόμενο έτος, αλλά είναι δύσκολο αυτή την στιγμή να ληφθούν αποφάσεις, διότι η πανδημία είναι εδώ και η Κομισιόν έχει ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Oπως μάλιστα σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, μετά το τέλος της συνεδρίασης μέσω τηλεδιάσκεψης, Πασκάλ Ντόναχιου, η λήψη των αποφάσεων για την δημοσιονομική πολιτική του 2022, αναβάλλεται για το προσεχές καλοκαίρι. Σημείωσε παράλληλα πως αλλάζει το μίγμα πολιτικής με μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία.

Παραμένουν σε ισχύ τα προγράμματα στήριξης 

Παράλληλα σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup ότι, όσο πιο γρήγορα ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές της συνέπειες.

Πάντως ανέφερε με σαφήνεια ότι τα μέτρα στήριξης των οικονομιών παραμένουν στο τραπέζι και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να διατηρηθούν σε ισχύ για όσο είναι απαραίτητο. Βέβαια παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα εγγενές ρίσκο στην πρόωρη διακοπή της στήριξης σε σύγκριση με μια καθυστερημένη διακοπή.

Χωρίς να αναφερθεί στις αντίθετες θέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Βόρειους και Νότιους, ο Πασκάλ Ντόναχιου, ανέφερε ότι λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει είναι αναγκαίο τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές τους, με στόχο το Eurogroup να καταλήξει το καλοκαίρι σε μια κοινή θέση για τη δημοσιονομική πολιτική του 2022.

Αναφορικά με το πακέτο στήριξης των οικονομιών υπογράμμισε ότι θα υπάρξει συμφωνία για μετάβαση σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι το Eurogroup επικεντρώθηκε στις μακροοικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές στην Ευρωζώνη, καθώς και στις πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της φερεγγυότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με βάση σχετικό σημείωμα που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σταικούρας: Αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Eurogroup, είναι αναγκαία η συνέχιση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, λόγω της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, η οποία ήταν απαραίτητη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Καθώς, όπως υποστήριξε, η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της δημοσιονομικής χαλάρωσης που, βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, συνδέεται άμεσα με την πορεία της πανδημίας. Μάλιστα, επεσήμανε πως η ανάγκη αυτή (της συνέχισης της δημοσιονομικής χαλάρωσης) είναι ακόμα μεγαλύτερη σε χώρες των οποίων η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τομέα των υπηρεσιών και τους κλάδους του, όπως είναι ο τουρισμός.

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία της γρήγορης εκταμίευσης πόρων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθώς και της αξιοποίησης του συνόλου της χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά στο σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φερεγγυότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ανέφερε ότι η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι πως πρέπει να διατηρηθεί το «δίχτυ προστασίας» των επιχειρήσεων για όσο απαιτηθεί. Τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, είπε, θα χρειαστεί να γίνουν ακόμη πιο στοχευμένα, στηρίζοντας βιώσιμες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την κρίση και να επανεκκινήσουν – με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές- στη φάση της ανάκαμψης της οικονομίας.

«Ανάκαμψη για την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα, σύνεση και διορατικότητα, ώστε κοινωνία και οικονομία να βγουν όρθιες από τη σημερινή δοκιμασία και να εισέλθουν σε μια σταθερή πορεία ισχυρής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή: www.imerisia.gr Θανάσης Παπαδής

ΣΥΝΤΑΞΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00