Αρχική σελίδα ΕιδήσειςLifestyleΣινεμά και Θέατρο 120 μέρες στα Σόδομα: Εικόνες που παγώνουν το αίμα: Η ταινία… γροθιά στο στομάχι που απαγορεύτηκε για 25 χρόνια

120 μέρες στα Σόδομα: Εικόνες που παγώνουν το αίμα: Η ταινία… γροθιά στο στομάχι που απαγορεύτηκε για 25 χρόνια

από Maria Petroutsa

Η αντισυμβατική ματιά ενός τεράστιου καλλιτέχνη και οι ωμές σκηνές που διχάζουν το κοινό ακόμα και σήμερα…

Το 120 μέρες στα Σόδομα, γνωστό και ως Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα (πρωτότυπος τίτλος: Salò ο le 120 giornate di Sodoma, διεθνής τίτλος: Salò, or the 120 Days of Sodom) είναι ιταλογαλλική σινεφίλ ταινία, του 1975.

Η σκηνοθεσία υπογράφηκε από τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, ενώ ο ίδιος έγραψε και το σενάριο. Το σενάριο βασίζεται στο βιβλίο «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκήσιου ντε Σαντ.

Πρόκειται για την τελευταία ταινία του Ιταλού σκηνοθέτη, αφού λίγο καιρό αργότερα δολοφονήθηκε.

Η δομή του θυμίζει τη Θεία Κωμωδία του Δάντη. Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται στην Δημοκρατία του Σαλό, ένα εικονικό κρατίδιο που είχαν ιδρύσει οι φασίστες του Μουσολίνι κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι φασίστες ανακοινώνουν ότι θα αναλάβουν την διαπαιδαγώγηση 9 κοριτσιών και 9 αγοριών, και αφού τους παραλαμβάνουν με την συγκατάθεση των οικογενειών τους, τους μεταμορφώνουν σε δούλους.

Είναι το πλέον αμφισβητούμενο έργο του Παζολίνι με σκηνές βίας, οργίων, σεξουαλικής υποταγής, βιασμού, ψυχρών βασανιστηρίων και δολοφονίας.

Η διανομή της ταινίας απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες.

Η ταινία δεν προβλήθηκε μέχρι και το… 2008!

Όπως προαναφέρθηκε, η ταινία κυκλοφόρησε το 1975. Τρεις εβδομάδας μετά τη 2α Νοεμβρίου 1975, την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Παζολίνι στην Οστια, έξω από τη Ρώμη.

Στην Ιταλία, λοιπόν, τον Ιανουάριο του 1976 απαγορεύτηκε οριστικά. Στις ΗΠΑ έγιναν περιορισμένες προβολές το 1977. Στην Αγγλία προβλήθηκε το 2000 και στην Αυστραλία το 2008!

Πηγή: http://www.in.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00