Αρχική » Χρήστος Φωτόπουλος: Η αλήθεια για τα δάνεια των πυροπλήκτων της Ηλείας

Χρήστος Φωτόπουλος: Η αλήθεια για τα δάνεια των πυροπλήκτων της Ηλείας

από Maria Petroutsa


Του Χρήστου Φωτόπουλου, υποψήφιου βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η διαχείριση των δανείων που χορηγηθήκαν μετά την τραγωδία του 2007 στους πυρόπληκτους της Ηλείας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του νομού. Αρκετός κόσμος πιστεύει πως καμία κυβέρνηση δεν έκανε κάτι, όμως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα καλοστημένο παραμύθι της Νέας Δημοκρατίας. Η πραγματικότητα είναι πως ΜΟΝΟ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θέσπισε βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για την ευνοϊκή τους ρύθμιση τον Δεκέμβριο του 2018, παρότι σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα αντιστάθηκε σθεναρά και την υπονόμευσε.
Με απόφαση (ΦΕΚ Β’5960/31.12.2018) του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Χουλιαράκη, θεσπίστηκαν συγκεκριμένα κριτήρια που θα έπρεπε να τηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα κατά την εξέταση των αιτημάτων ρύθμισης των δανείων των πυροπλήκτων, με κυριότερα την αύξηση της πιθανότητας αποπληρωμής εκ μέρους του δανειολήπτη, την επί ίσοις όροις ρύθμιση για το εγγυημένο και το μη εγγυημένο τμήμα του δανείου, καθώς και για την αντιμετώπιση αυτών των δανείων με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και για τα δάνεια που δεν καλύπτονταν από την εγγύηση του Δημοσίου.
Μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν επιδίωξε την εφαρμογή του νόμου ώστε να ωφεληθούν οι Ηλείοι δανειολήπτες από μια ευνοϊκή ρύθμιση, αλλά επιτάχυνε την κατάπτωση των κρατικών εγγυήσεων στην Εφορία, ικανοποιώντας πλήρως τις επιθυμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Κάπως έτσι, οι Ηλείοι επαγγελματίες, με αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών και της κυβέρνησης, μετατράπηκαν σε μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου, με ό,τι αυτό σήμαινε για τη φορολογική και ασφαλιστική τους ενημερότητα, καθώς και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Επομένως οι πυρόπληκτοι πολίτες της Ηλείας και ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της μικρής και μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οφείλουν να γνωρίζουν πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη που έδωσε με νόμο ρεαλιστική λύση για τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, την οποία «ξήλωσε» η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μη δυσαρεστήσει τους τραπεζίτες.
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να τερματιστεί η ασυδοσία των τραπεζών: η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00