Αρχική » Χαιρετισμός στην εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας της Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου,

Χαιρετισμός στην εκδήλωση κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Ν. Ηλείας της Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου,

από Maria Petroutsa

Βουλευτού Ν. Ηλείας, Ν.Δ.

Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και

Συντονίστριας του Our Ocean Conference 2024

Αξιότιμη κα Ευρωβουλευτή και κ. Γραμματέα Οργανωτικού,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της ΔΕΕΠ Ηλείας,

Αγαπητά Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας,

Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες,

Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την σημερινή εκδήλωση και εύχομαι το 2024 να είναι μια χρονιά ανάπτυξης για τη χώρα και την Ηλεία μας.

Καλωσορίζουμε στο Νομό μας την αγαπημένη φίλη και συνοδοιπόρο, κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ, με την οποία γνωριζόμαστε εδώ και δεκαπέντε χρόνια από όταν ήμουν Βουλευτής Επικρατείας το 2009. Πρόκειται για μια εξαίρετη φίλη και νομικό και όλοι μας είμαστε ευγνώμονες για την επαρκέστατη δουλεία που κάνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις Ευρωεκλογές του 2014 και του 2019 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με την ΝΔ και είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έχει καταθέσει σημαντικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα εξωτερικά θέματα της χώρας μας, με κορωνίδα τις ερωτήσεις της για τις τουρκικές προκλήσεις.

Η Νέα Δημοκρατία από τις εκλογές του Ιουλίου 2023 που αναλάβαμε με τη δική σας ισχυρή εντολή ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, έχει ήδη ανταποκριθεί στο 50% των προεκλογικών της δεσμεύσεων. Με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις» προβλέφθηκε, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, σημαντικές, οριζόντιες, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, της τάξεως των 70 ευρώ το μήνα, από την 1/1/2024. Ιδιαίτερα ευνοημένοι είναι κυρίως οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά, όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και οι Πανεπιστημιακοί, οι οποίοι και θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις.  Προβλέφθηκε, επίσης, αύξηση του αφορολόγητου – ενδεικτικά για τις οικογένειες με δύο παιδιά η έκπτωση φόρου θα αγγίξει τα 220 ευρώ το χρόνο-, καθώς και μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις για νέους, όπως το youth pass, οικογένειες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημαντική είναι και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων αγγίζει τα 4,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία και σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσό, το οποίο η Κυβέρνηση είχε φροντίσει, κατά την προηγούμενη τετραετία, να αποταμιεύσει μέσω της ορθής της δημοσιονομικής πολιτικής.

Στο Νομό Ηλείας, επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, έχουν σημειωθεί σειρά σπουδαίων έργων, όπως το εργοστάσιο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς που λειτουργεί αποτελεσματικά, ο δρόμος Πατρών – Πύργου, ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων, καθώς και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας, το οποίο συνιστά καίριο «εργαλείο» για την ανάπτυξη των περιοχών του Νομού, όπου θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως υποδοχείς αναπτυξιακών σχεδίων και έργων, έχοντας απαγκιστρωθεί από τις παλιές ΖΟΕ.

Σε πλήρη εξέλιξη για την Ηλεία μας είναι η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του Κυπαρισσιακού Κόλπου, αλλά και το pharos project, όπου υπεγράφη και το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών και προχωράμε δυναμικά σε αυτό. Εν εξελίξει είναι και η βιώσιμη αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και της Λίμνης Καϊάφα, η αξιοποίηση του Παρά Θίν’ Αλός, η δρομολόγηση έργων προστασίας και το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου – Στροφυλιάς και του Κυλλήνιου Κόλπου, καθώς και το μεγάλο έργο της θωράκισης και αξιοποίησης της Λίμνης Καραμανλή και του φράγματος Πηνειού, το οποίο θα επιφέρει στην  ευρύτερη περιοχή πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηλείας. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους είναι το Κέντρο Αλτσχάιμερ στον Πύργο, όπου ήδη έχει προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό, καθώς και η μονάδα φροντίδας ογκολογικών ασθενών. Τέλος, δρομολογείται και η ίδρυση Πρότυπης Σχολής για μαθητεία σε παραναυτιλιακά επαγγέλματα στον Πύργο από τη ΔΥΠΑ.

Η ίδρυση της εν λόγω σχολής είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζεται ενεργά από την 9η παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα και έχω την τιμή να έχω οριστεί από τον Πρωθυπουργό μας Συντονίστρια της Συνδιάσκεψης και Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς.

Η Συνδιάσκεψη για τους Ωκεανούς αποτελεί μια διεθνή συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία οι ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις και ένα ευρύτατο φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, όπως ο ιδιωτικός τομέας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και η ακαδημαϊκή και η επιστημονική κοινότητα, συνεργάζονται από κοινού για την προστασία των θαλασσών και αναλαμβάνουν συγκεκριμένη δράση για την υποστήριξη αυτού του οράματος.

Η Ελλάδα, με αναβαθμισμένο πλέον το διεθνές της κύρος χάρη στην εξωστρεφή πολιτική του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης μας και ως χώρα με εκτεταμένη ακτογραμμή και ισχυρή ναυτιλιακή παράδοση, έχει φέτος την ξεχωριστή τιμή να φιλοξενήσει την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Ocean Conference) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 16 και 17 Απριλίου, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και η Σύνοδος Κορυφής Νέων Ηγετών (Youth Leadership Summit), η οποία θα ξεκινήσει μία ημέρα νωρίτερα, στις 15 Απριλίου.

Στόχος της Διάσκεψης είναι να αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο των ωκεανών στην επισιτιστική ασφάλεια, την οικολογική ισορροπία, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παγκόσμια οικονομία και την ανθρώπινη υγεία, καθώς και τους κινδύνους που απορρέουν από πρακτικές, όπως η απόρριψη θαλάσσιων απορριμμάτων και η άναρχη και λαθραία αλιεία.

Η παράλληλη διεξαγωγή της έχει ιδιαίτερη αξία, διότι αποβλέπει στην ενεργοποίηση της νεολαίας στο παγκόσμιο εγχείρημα προστασίας των ωκεανών, μέσα από την εκπαίδευση και την απασχόληση. Οι νέοι είναι, άλλωστε, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βιωσιμότητας, προστασίας των ωκεανών και βασικός παράγοντας για κάθε αλλαγή. Με τη συμμετοχή νέων φωνών, η Διάσκεψη επιδιώκει να αξιοποιήσει φρέσκες προοπτικές και καινοτόμες ιδέες, για την επίτευξη ουσιαστικής προόδου προς τη βιωσιμότητα των ωκεανών.

Στις 15 του μήνα που είναι η Σύνοδος Κορυφής των Νέων και θα εστιάσει σε θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης, θα προωθήσουμε και την ίδρυση της Πρότυπης Σχολής για μαθητεία σε παραναυτιλιακά επαγγέλματα για την Ηλεία μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Καλή χρονιά με υγεία και ευημερία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00