Αρχική » Το υψηλό κόστος παραγωγής και η κλιματική αλλαγή δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα των αγροτών

Το υψηλό κόστος παραγωγής και η κλιματική αλλαγή δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητα των αγροτών

από Maria Petroutsa


‘’ Η μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει την άμεση αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα’’ τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης σε συζήτηση που είχε με παραγωγούς και αγρότες της Ηλείας.
Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει ως στρατηγική επιλογή την πράσινη μετάβαση στον πρωτογενή τομέα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος που σήμερα υπάρχει για τους αγρότες, αλλά και για να ενισχυθεί η παραγωγή.
Τόνισε μάλιστα ότι το κόστος παραγωγής για τους αγρότες έχει αυξηθεί κατά 22,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα όποια μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν δεν βοήθησαν πραγματικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος ενέργειας, καυσίμων, εφοδίων και λιπασμάτων, ακόμα και αν οι αυξήσεις θεωρούνται μικρότερες σε σχέση με 1 χρόνο πριν.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι πρέπει να ενισχυθούν για να έχουν τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και να αυξήσουν την παραγωγή τους, γεγονός που προϋποθέτει νέα και σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα. Ανέφερε ότι οι καρπουζοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν μείωση 50% στην φετινή παραγωγή λόγω του άστατου καιρού, γεγονός που ‘’τινάζει στον αέρα’’ τους οικογενειακούς προϋπολογιμούς.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τον πρωτογενή τομέα που περιλαμβάνουν:
-Την προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις αλλά και νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών των αγροτών σε δημόσιο και τράπεζες. Πάνω από 7 στους 10 αγρότες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατασχέσεων στα χωράφια τους λόγω δανείων και χρεών, κάτι που φάνηκε και την περίοδο των κορονο-ενισχύσεων, όταν και χρειάστηκε να περάσει ειδική τροπολογία στη Βουλή για να μην κατασχεθούν τα ποσά που δόθηκαν ως ενίσχυση.
-Την αλλαγή και επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με διεύρυνση και επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο φυτικό, ζωικό και μελισσοκομικό κεφάλαιο για τις ζημιές- αλλά και τη μειωμένη παραγωγή- που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
-Χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αγροτικών επιχειρήσεων και νέα, φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεταιριστικά σχήματα.
-Στήριξη των αγροτών για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα τους οργανισμούς άρδευσης, τις ομάδες παραγωγών και τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές.
-Μηδενισμός του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Μείωση του ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια
-Αύξηση των αγροτικών συντάξεων, ιδιαίτερα για τους παλαιούς συνταξιούχους, συντάξεις οι οποίες είναι πολύ χαμηλές παρά τα πολλά έτη ασφάλισης.

  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης για τα σχέδια βελτίωσης και τα προγράμματα νέων αγροτών που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν σε ουρές επιλαχόντων που επένδυσαν στον πρωτογενή τομέα για να μείνουν στον τόπο τους, αλλά έμειναν χωρίς χρηματοδότηση.
    Ο Μιχάλης Κατρίνης αναφερόμενος στις εκλογές της επόμενης Κυριακής, τόνισε:
    ‘’ Το ΠΑΣΟΚ επανασυνδέεται και πάλι με τους ανθρώπους που το στήριξαν και το έκαναν μεγάλο: τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, αγρότες και κτηνοτρόφους. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει άρρηκτους δεσμούς με την αγροτιά.
    Αυτούς θέλουμε να εκφράσουμε , αυτούς θέλουμε να υπερασπιστούμε, όπως παραδοσιακά έκανε το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
    Στις 25 Ιουνίου, ένα ακόμα πιο ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί ανάχωμα στην ερημοποίηση της υπαίθρου και την υποβάθμιση της Ηλείας.’’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00