Αρχική » Το ΕΚΑΒ χρειάζεται ενίσχυση με άμεσες και μόνιμες προσλήψεις


Σημεία από τη συνέντευξη του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στο Healthstat.gr
Για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ, ο Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε:
«Δυστυχώς, αποτελεί θλιβερή διαπίστωση πως εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν έχουν γίνει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να μη χάνονται άνθρωποι, που περιμένουν ένα ασθενοφόρο για να διακομιστούν σε κάποιο νοσοκομείο και δεν έρχεται ποτέ.
Οι ελλείψεις στο ΕΚΑΒ είναι τεράστιες, ιδίως σε προσωπικό, αλλά και σε οχήματα. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό, όταν η Νέα Δημοκρατία κυβερνά εδώ και τέσσερα χρόνια δίχως δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχοντας τη δυνατότητα να δαπανήσει χρήματα για την ενίσχυσή του. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός πως αυτή η κυβέρνηση δεν προσέλαβε ούτε έναν μόνιμο διασώστη στο ΕΚΑΒ μέχρι σήμερα.
Για να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται το ΕΚΑΒ, ενδεικτικά αναφέρω πως λείπουν περίπου 700 διασώστες για να είναι ασφαλής η λειτουργία του. Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τα παλαιότερα οχήματα να βρίσκονται συχνά εκτός λειτουργίας.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, γιατί οι χρόνοι απόκρισης του ΕΚΑΒ ολοένα και αυξάνονται, ενώ υπάρχουν περιοχές στην περιφέρεια που μένουν ακάλυπτες.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό σήμερα και η κυβέρνηση φέρει σοβαρότατες ευθύνες για την υποστελέχωση και τα ανεπαρκή του μέσα.»

Για το αν μέτρα όπως τα μικτά κλιμάκια ή η πρόσληψη 250 ατόμων με διετείς συμβάσεις μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης του Οργανισμού, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέφερε:
«Οι συγκεκριμένες “λύσεις” είναι προσωρινές και δεν καλύπτουν τις απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις που έχει άμεση ανάγκη το ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ είναι επιφορτισμένο με το βάρος της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και παρέχει εξειδικευμένη επείγουσα βοήθεια από το σημείο του περιστατικού, μέχρι τη διακομιδή του στη Μονάδα Υγείας.
Επιπλέον, δεν μπορεί να θεωρείται σταθερή και αξιόπιστη λύση η κάλυψη των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ με τη συγκρότηση μικτών πληρωμάτων που θα αποτελούνται από εξειδικευμένους διασώστες ή πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό από τους ΟΤΑ, την Πυροσβεστική ή ενστόλους. Πρόκειται για πρακτικές που δεν συνάδουν με την “κανονικότητα” στην κρατική λειτουργία που επικαλείται η κυβέρνηση. Άλλωστε, πιστεύει κανείς ότι, για παράδειγμα, έχουμε σε αφθονία και “πλεονασματικούς” πυροσβέστες, την ώρα που καίγεται η Χώρα από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα και υπάρχουν 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα; Αλήθεια, σε αυτές τις συνθήκες, μπορούμε να συζητάμε σοβαρά αν θα πάρουμε πυροσβέστες για να τους μεταφέρουμε στο ΕΚΑΒ; Όλα αυτά υποβαθμίζουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια υγεία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της, σε βάρος των πολιτών.
Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα επιτρέψει στο ΕΚΑΒ να επιτελέσει με ασφάλεια το καθήκον του. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και η γενικότερη υποστελέχωση του ΕΣΥ, μεταξύ άλλων, με 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ, με ειδικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών σε άγονες-δυσπρόσιτες-νησιωτικές περιοχές και με ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με σκοπό τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας. Αυτές είναι πολιτικές επιλογές και πρακτικές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στην κατεύθυνση της παροχής αξιοπρεπών υπηρεσιών υγείας σε όλες και όλους.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00