Αρχική » Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας σε ημερίδα για πολιτική προστασία.

Τοποθέτηση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας σε ημερίδα για πολιτική προστασία.

από Maria Petroutsa

Αξιότιμοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και φορέων του νομού, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εθελοντές,

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτες μου

Αν μπορούσα να δώσω ένα τίτλο στην σημερινή μας ημερίδα αυτός θα ήταν η ισχύς εν τη ενώσει.

Η ισχύς εν τη ενώσει για την Ηλεία μας.

Η ισχύς εν τη ενώσει για την προστασία και τη θωράκιση του τόπου μας από τις φυσικές καταστροφές και πιο συγκεκριμένα τις πυρκαγιές που τόσο έχουν πληγώσει τον νομό μας τελευταία χρόνια.

Και ευχή αλλά κυρίως χρέος όλων μας είναι να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας – ο καθένας από την θέση του – προκειμένου ο νομός μας να μην ζήσει ξανά τις άσχημες και μαύρες στιγμές του παρελθόντος.

H Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας σε συνεργασία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας αντιλαμβανόμενη τη σημασία τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης πήρε την αποψινή πρωτοβουλία.

Την πρωτοβουλία να ενώσει τις δυνάμεις του τόπου μας.

Να ενώσει τις φωνές μας, την αγωνία μας, τη γνώση μας, τις ικανότητες και τις αρμοδιότητες μας.

Με στόχο να συντονίσουμε τις ενέργειες μας και να βρούμε ένα κοινό βηματισμό ώστε ο καθένας και η καθεμία από εμάς μέσα από τις διακριτές του αρμοδιότητες, να βρει το πρόσφορο έδαφος και να αποδώσει τα μέγιστα.

Με σκοπό να ελαχιστοποίησουμε και γιατί όχι να εκμηδενίσουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν κάθε αντιπυρική περίοδο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για πρώτη ίσως φορά τα τελευταία χρόνια, βλέπω μαζεμένους σε μια τόσο διευρυμένη συγκέντρωση όλους εκείνους που με αίσθημα ευθύνης κάθε καλοκαίρι βάζουν πλάτη, διακινδυνεύοντας πολλές φορές την σωματική τους ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή.

 Aπό την Πυροσβεστική και τη Διεύθυνση Δασών, τα Δασαρχεία, τις  Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, τα Νοσοκομεία, τον Ερυθρό Σταυρό, την Αστυνομία, τους δημάρχους και  Αντιδήμαρχους, τους Πρόεδρους Τοπικών Κοινοτήτων  μέχρι Ομάδες εθελοντών  και το Ινστιτούτο Διαχείρισης Μετεωρολογικών Ερευνών και Καταστροφών και πολλούς ακόμα φορείς και απλούς πολίτες, όλοι όσοι σε μια δύσκολη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι απόψε εδώ.

Και σας ευχαριστώ από καρδιάς τόσο για την ανταπόκριση και την συνεργασία σας όσο και για το ενδιαφέρον σας για τον τόπο μας.

Οφείλω όμως να σταθώ λίγο περισσότερο στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Στους ανθρώπους εκείνους που ξέρουν τον τόπο τους πιο καλά από τον καθένα.

Στους ανθρώπους εκείνους που στην έναρξη μιας πυρκαγιάς είναι οι πρώτοι που θα μεταβούν στο σημείο και οι τελευταίοι που θα φύγουν.

Που παλεύουν με λιγοστά μέσα και με τα γυμνά τους χέρια πολλές φορές για να προστατέψουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τη φύση μας.

Και αυτοί οι άνθρωποι είναι που πρέπει να αποκτήσουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο, που πρέπει να γίνουν σημαντικός κρίκος της αλυσίδας του σχεδιασμού και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Που πρέπει να μας βοηθήσουν με την γνώση και την πείρα και ασφαλώς να τους βοηθήσουμε εμείς με τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Αγαπητοί συμπολίτες,

από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου ως αντιπεριφερειάρχης Ηλείας αλλά και πηγαίνοντας ακόμα πιο πίσω, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας ως Περιφερειακή Αρχή το 2019, βάλαμε – με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη μας Νεκτάριο φαρμάκη – τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα.

Είμασταν και παραμένουμε σε  επαγρύπνηση, έτοιμοι και διατεθειμένοι να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε τους δήμους, τις τοπικές κοινότητες και τους ανθρώπους των πόλεων και των χωριών μας.

Με πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την καταστολή, με δράσεις πυροπροστασίας, με εντατικούς καθαρισμούς σε όλο το μήκος του νομού, με τα μηχανήματα της πολιτικής προστασίας ανά πάσα ώρα και στιγμή, έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί και σε οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη.

Με συνεχείς συναντήσεις και πίεση σε υπουργεία και αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση έξτρα πόρων και επιπλέον χρηματοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του νομού και με διάθεση η συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία να γίνει εντονότερη και αποδοτικότερη.

Έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, ότι σε πολλές περιπτώσεις αρκεί ένα ανθρώπινο χέρι, μια απροσεξία ή ένα λάθος της στιγμής να κοστίσει ακριβά. Εδώ εμπίπτει η ατομική ευθύνη και πρόθεση μας είναι να την καλλιεργήσουμε σε όλους τους πολίτες.

Ωστόσο, μετά βεβαιότητας, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως η κλιματική κρίση είναι εδώ και αναμένεται – σύμφωνα με μελέτες – να επηρεάσει κάθε πτυχή της δραστηριότητας στην Δυτική Ελλάδα.

Παίρνουμε τα μέτρα μας  και γι’ αυτό.

Όμως οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, καθιστούν σήμερα την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας σημαντικότερη από ποτέ.

Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις του τόπου μας για να σχεδιάσουμε ωφέλιμες και αποτελεσματικές δράσεις και να ενεργοποιήσουμε όλους τους φορείς για να τις υλοποιήσουμε.

Βήματα έχουν γίνει. Πολλά και σημαντικά. Στόχος μας η συνέχεια, η συνέπεια και η βελτίωση.

Γι’ αυτό και διαμορφώνουμε νέους διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης όπως η αποψινή ημερίδα.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία και στοχεύουμε μεταξύ άλλων στην άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και όλων των φορέων για θέματα πολιτικής προστασίας, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης επικοινωνίας και συνεργασίας μαζί τους.

Η Πολιτική Προστασία είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας μιας σύγχρονης και πολιτισμένης κοινωνίας, η οποία τονίζει τη σημασία της αυτο-δυναμίας των πολιτών και των κοινοτήτων.

Γι’ αυτό, φεύγοντας απόψε από εδώ πρόθεσή μας είναι να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο το οποίο θα επιστρατεύεται όταν απαιτείται ταχεία συλλογική δράση μεταξύ πολλών υπηρεσιών, αμοιβαία συμμετοχή της αστυνομίας, της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των υπηρεσιών υγείας, των φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

Η κατάρτιση και η ενημέρωση για την παρέμβαση των δυνάμεων και τον συντονισμό μας χρησιμοποιώντας διαδικασίες συνεργασίας, ενισχύει την συνοχή των δράσεων και εξασφαλίζει την αποτελεσματική δράση τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και σε αυτόν της αντιμετώπισης.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτόν τόπο έχουμε διδαχτεί πλέον πως στα θέματα πολιτικής προστασίας δεν χωρούν ολιγωρίες.

Είναι η ώρα της δράσης και της ευθύνης. Και όλοι εμείς εδώ αναλαμβάνουμε δράση αλλά και την ευθύνη.

Για να προστατεύσουμε τη φύση, το περιβάλλον, τις περιουσίες μας, την ίδια μας την ζωή… Την Ηλεία!

Σας ευχαριστώ πολύ!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00