Αρχική » ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Α. ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Δ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

από Maria Petroutsa

Στο προσκήνιο τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας

-Μπαίνει στην ατζέντα και η περιοχή της Ανδρίτσαινας

-Εκτενής συζήτηση για την αντεγκληματική πολιτική και τις ποινές

Η αντεγκληματική πολιτική και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος επιβολής ποινών, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κώστα Κατσαφάδο, ο βουλευτής του νομού μας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος (και με την ιδιότητα και του Αντιπροέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης) και ο βουλευτής Β’ Πειραιά κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ωστόσο βγήκαν και ειδήσεις για τα σωφρονιστικά καταστήματα με αναφορά και στον Νομό Ηλείας.

Προηγήθηκε η ενημέρωση από τον κ. Κατσαφάδο που αφορούν στην απόφασή του για την διενέργεια Δημόσιου Διεθνούς Διαγωνισμού για την μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, με διενεργούσα Αρχή το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος της περιοχής.

Να εξεταστεί και η περίπτωση της Ηλείας

Στο πλαίσιο της θετικής αυτής εξέλιξης, επεκτάθηκε η συζήτηση στην επάρκεια, την κατάσταση και λειτουργία των σωφρονιστικών καταστημάτων που λειτουργούν στην χώρα μας και επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της δημιουργίας σωφρονιστικού καταστήματος στην Ηλεία και εν προκειμένω στην περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Τόσο ο κ. Νικολακόπουλος όσο και ο κ. Μαρκόπουλος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την ορεινή Ολυμπία, ανέφεραν στον Υφυπουργό ότι στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής εφόσον κριθεί απαραίτητο και τεθεί θέμα κατασκευής νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην χώρα μας, να εξεταστεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις να προκριθεί η περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Άλλωστε, η περιοχή της Ανδρίτσαινας είχε και στο παρελθόν είχε προκριθεί ως ‘υποψήφια περιοχή’ για την κατασκευή σωφρονιστικού καταστήματος.

Ο πρώτος που είχε θέσει το θέμα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, ο αείμνηστος Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος είχε εξαγγείλει τότε την δημιουργία Αναμορφωτηρίου Ανηλίκων, στοχεύοντας στην επανένταξη των ανηλίκων στην κοινωνία αλλά και στην ανάπτυξη της περιοχής. 

 Η κατασκευή δεν προχώρησε τότε, αλλά το θέμα επανήλθε την δεκαετία του 1990, ωστόσο παρά τις σχετικές αποφάσεις και πάλι δεν προχώρησε για διαφόρους λόγους.

Πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο και το ζήτημα φαίνεται ότι θα εξεταστεί εκ νέου από το Υπουργείο. Ο κ. Νικολακόπουλος επεσήμανε ότι θα παρακολουθεί στενά το θέμα και πριν προχωρήσει οποιαδήποτε ενέργεια η τοπική κοινωνία θα πρέπει να ενημερωθεί και να λάβει θέση.

Αναφορικά με την αντεγκληματική πολιτική, που ήταν και το βασικό θέμα της συζήτησης, τονίστηκε η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του συστήματος επιβολής των ποινών, με την επανεξέταση του πλαισίου αναστολής των ποινών, την εφαρμογή στην πράξη της κοινωφελούς εργασίας και τον κατ’ οίκον περιορισμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00