Αρχική » Συγκλόνισε ο “Οιδίπους τύραννος” στο θέατρο “Ολύμπια” στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας.

Συγκλόνισε ο “Οιδίπους τύραννος” στο θέατρο “Ολύμπια” στο Φλόκα Αρχαίας Ολυμπίας.

από Maria Petroutsa

-Μια μεγάλη παραγωγή του Δήμου Πύργου με τη συνδιοργάνωση της ομάδας θεάτρου “Προσκήνιο” και την ΠΔΕ κέρδισε το στοίχημα!

«Ποιο πλάσμα στέκεται στην αρχή στα τέσσερα, ύστερα στα δυο και στο τέλος της ζωής του στα τρία;». Με το αίνιγμα της Σφίγγας και την απάντηση να δίνεται αμέσως,  ξεδιπλώθηκε στη σκηνή του θεάτρου “Ολύμπια” στην Αρχαία Ολυμπία η κορυφαία αρχαία τραγωδία “Οιδίπους τύραννος” του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και μουσική Ηλία Ανδριοπούλου, με το Νίκο Λαϊνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μια συγκλονιστική παράσταση, σε παραγωγή του Δήμου Πύργου, που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας με τη συνδιοργάνωση της Ομάδας Θεάτρου “Προσκήνιο” και της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει απο τη μοίρα του; Ποια τα μεγάλα ηθικά διδάγματα της ζωής και ποια η τιμωρία σε όσους τα παραβούν;

 Όσοι αψήφησαν την πρόσκαιρη κακοκαιρία να βρέθηκαν στο θέατρο, παρακολούθησαν μια εκπληκτική παράσταση που στέκεται επάξια σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές, καθώς η λέξη “ερασιτεχνισμός” δεν χωρούσε πουθενά, σε καμία πτυχή του έργου. Ένας άρτιος και καλοδουλεμένος θίασος έδωσε τον καλύτερο, επαγγελματικό του εαυτό. Η ομάδα θεάτρου “Προσκήνιο”  έκανε την υπέρβαση. Έβαλε στοίχημα και το κέρδισε!

 Ο Νίκος Λαϊνόπουλος, ίσως στην πιο ώριμη φάση της καλλιτεχνικής του διαδρομής, έχοντας στη “φαρέτρα” του σημαντικούς ρόλους, μετέφερε στο ακέραιο την τραγικότητα του ήρωα. Και αυτό φάνηκε στο παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.

Ο πάντα ευρηματικός Αλέξανδρος Κοέν άγγιξε με ιδιαίτερο σεβασμό το κείμενο και κατάφερε να αναδείξει τις μεγάλες ηθικές και συναισθηματικές πλοκές και συγκρούσεις των χαρακτήρων προκαλώντας συγκίνηση και δέος.

Η εξαιρετική μουσική του Ηλία Ανδριόπουλου ακολούθησε τη ροή και τη δράση του έργου. Άλλοτε στον τόνο του θρήνου άλλοτε της δοξασίας για να καταλήξει σε σκοτεινό και δραματικό ήχο.

Τις τεράστιες ηθικο-συναισθηματικές διακυμάνσεις των προσώπων, ακολουθούσε ο χορός με την ερμηνεία της κορυφαίας του χορού,  Δώρας Λοίζου να οδηγεί την σταδιακή κορύφωση των συναισθημάτων.

-Στο τέλος της παράστασης ο Νίκος Λαϊνόπουλος με όλους του συντελεστές και τον Δήμαρχο Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο στο πλευρό του ευχαρίστησε συγκινημένος το κοινό.

-Η παράσταση θα παρουσιαστεί και στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, 3-6 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη και της Προέδρο της Δημοκρατίας στον Πύργο.

Έπαιξαν με σειρά εμφανίσεως:

Οιδίπους: Νίκος Λαϊνόπουλος

Ιερέας: Άγγελος Γκοτσίνας, Κώστας Ντεβενέζος

Κορυφαίες Χορού: Δώρα Λοΐζου, Γεωργία Καράμπελα, Μαρίσια Νεοφωτίστου,

Κρέων: Ευάγγελος Κωνσταντίνου

Τειρεσίας: Μαρία Μαντά

Ιοκάστη: Παναγιώτα Τόκα

Άγγελος: Φανή Ζάγκλη

Θεράπων Λάιου: Σοφιανός Δημόπουλος

Εξάγγελος: Κώστας Μπιλάλης

Αντιγόνη: Ραφαέλα Βουργουτζή

Ισμήνη: Ανδριάνα Γιατρά

Χορός: ο θίασος

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Απόδοση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν- Η απόδοση βασίστηκε στη μετάφραση του Φώτου Πολίτη.

Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Αλέγια Παπαγεωργίου

Φωτισμοί: Ανδρέας Ζέζας

Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Ζάγκλη

Φωτογραφία – Σχεδιασμός εντύπων: Δημήτρης Παπαϊωάννου

Sound editing and mastering: DIMITRIOS DOULIAS

Μακιγιάζ: Ερατώ Αργυρίου

Κομμώσεις: Βίκυ Παπαδημητρίου

Προβολή και επικοινωνία: Δημήτρης Παπαϊωάννου-Βίκυ Γκουγκουστάμου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00