Αρχική » ΣΤΥΛΙΟΣ ΣΕ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ :  ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ  ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ένταξη περισσότερων  Νέων  Αγροτών

με αύξηση του προϋπολογισμού

  • ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο ΥΦ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΤΟΝ ΗΛΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΝΔ

«Η κυβέρνηση έδωσε την δυνατότητα της ένταξης πολύ περισσότερων ατόμων, και από την Δυτική Ελλάδα, να ενταχθούν στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών αυξάνοντας σημαντικά τον σχετικό προϋπολογισμό διαπιστώνοντας και το έντονο ενδιαφέρον με τον αντίστοιχο μεγάλο αριθμό αιτήσεων, οι περισσότερες των οποίων μάλιστα είχαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά…».

Αυτό απάντησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στύλιος στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο  βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ζητώντας την επέκταση του προϋπολογισμού του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ» ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση και σε άλλες περιπτώσεις με πλήρεις φακέλους για την ένταξή τους.

Ο κ. Στύλιος παρουσίασε και συγκεκριμένα στοιχεία για την ικανοποίηση και άλλων αιτήσεων τονίζοντας χαρακτηριστικά στην απάντησή του:

«… στη Δυτική Ελλάδα ο προϋπολογισμός της αρχικής κατανομής της τελευταίας Πρόσκλησης ήταν 44.100.000 € και με τη δεύτερη κατανομή ανήλθε σε 63.177.000 €, δηλαδή αυξήθηκε περίπου 43,3%.

Από το σύνολο των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, έχουν ήδη ενταχθεί οι  χίλιες διακόσιες εξήντα (1.260) για τους οποίους δεν απαιτούνταν η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, με βάση το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων. Οι συγκεκριμένοι έχουν ήδη λάβει και την α’ δόση.

Αναμένεται να ενταχθούν ακόμη α) όσοι καλύπτονται από το 90% των πιστώσεων, αλλά απαιτούνταν η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών και β) όσοι καλύπτονται από το υπόλοιπο 10% των πιστώσεων. Ο συνολικός αριθμός τους εκτιμάται περίπου στα 420 άτομα».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Ο κ. Στύλιος επισημαίνει ακόμη μεταξύ άλλων στην απάντησή του προς τον κ. Νικολακόπουλο ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα για τους Νέους Αγρότες, οι οποίοι θα πάρουν και μεγαλύτερη συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές χρηματοδότηση. Ειδικότερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε :

«Το τελικό ποσό που διατίθεται στη συγκεκριμένη πρόσκληση του Μέτρου ανέρχεται σε 525,3 εκατ. €, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά (μέχρι σήμερα στις προηγούμενες προσκλήσεις το συνολικό ποσό δεν υπερέβη τα 300 εκατ. €), όπως επίσης για πρώτη φορά διπλασιάστηκε το ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο (από 17.000-22.000 € σε 35.000-40.000€).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα νέων αγροτών που     υπήρξε  ποτέ, αν ληφθεί υπόψη ότι  η ενίσχυση που δινόταν με τα    προηγούμενα προγράμματα ήταν 16.000 με 20.000 ευρώ».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ

ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Στην  ίδια απάντηση και με αφορμή το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος του Ηλείου Κοινοβουλευτικού, ο κ. Στύλιος αναφέρεται και στην ανάγκη αξιοποίησης και άλλων σημαντικών μέτρων και προγραμμάτων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο της γεωργίας και της κτηνοτροφίας με την ενίσχυση νέων αγροτών επισημαίνοντας :

«Δεν αρκεί να ξεκινήσει ο νέος αγρότης στο χώρο, αλλά πρέπει εμείς ως πολιτεία να του παρέχουμε και άλλα εργαλεία για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του αύριο.

Προσκλήσεις όπως αυτή του Μ11 της Βιολογικής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, με προϋπολογισμό που μετά την υπερδέσμευση ανήλθε σε 705 €, καταδεικνύουν τον προσανατολισμό μας σε ένα πρωτογενή τομέα με μέλλον, με σύγχρονες, βιώσιμες και ανταγωνιστικές πρακτικές.

Αντιστοίχως και αυτή του Μ2.1 των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών, με προϋπολογισμό 80 εκ € και στόχο την υποστήριξη των γεωργών και κυρίως των νέων γεωργών που με το Μ6.1 ενισχύουμε και την αύξηση της συνολική απόδοσης της εκμετάλλευσής τους.

Συνολικά, για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς

τομέα, περιλαμβάνει την αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός των ανωτέρω, μέτρα υποδομών, ενίσχυσης της ποιότητας της παραγωγής, ευζωίας, αποκατάστασης παραγωγικού δυναμικού από καταστροφικά συμβάντα, τόνωσης του εισοδήματος, κ.α. Στόχος όλων είναι η ενθάρρυνση και ενίσχυση των επενδύσεων στην αγροτική παραγωγή.

Θυμίζουμε τέλος, ότι όσοι δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο Μ 6 θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να υποβάλλουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην επερχόμενη Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, με προϋπολογισμό 180 εκ €».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00