Αρχική » Στο Παρίσι, για το συνέδριο «Thalassa – Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς», η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

Στο Παρίσι, για το συνέδριο «Thalassa – Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς», η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

από Maria Petroutsa

-Παρουσίαση των στόχων της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς

-Συνάντηση εργασίας με τον Γάλλο ομόλογό της, Olivier Poivre d’Arvor

Στην ξεχωριστή τιμή που έχει η Ελλάδα να φιλοξενεί φέτος την 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (9th Our Conference), αναφέρθηκε η Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς και αρμόδια για τη διοργάνωση της, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Thalassa – Από το Αρχιπέλαγος στους Ωκεανούς» που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών-Delphi Economic Forum, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο των Ωκεανών της Σορβόννης.

Η κα. Αυγερινοπούλου μίλησε για τους στόχους της Διάσκεψης, την ανάδειξη των κινδύνων που απορρέουν από πρακτικές όπως η απόρριψη θαλάσσιων απορριμμάτων και η άναρχη και λαθραία αλιεία αλλά και τον κομβικό ρόλο των ωκεανών στην επισιτιστική ασφάλεια, την περιβαλλοντική ισορροπία και την βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, επεσήμανε την αγαστή συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στο υψηλότερο επίπεδο και τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς, μεταξύ αυτών και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία αποτυπώνεται στην συνεργασία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την 9η Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς στις 15-17 Απριλίου  και η Γαλλία τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς το 2025. Και οι δύο μεσογειακές χώρες μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ωκεανών, τη γαλάζια οικονομία και την προστασία των θαλάσσιων βιολογικών πόρων, την υγεία των ωκεανών και την προστασία της ζωής στη γη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Τριάντα περίπου ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και επιχειρηματίες έλαβαν μέρος στον ενδιαφέροντα ελληνο – γαλλικό διάλογο, την επιστημονική αυτή πρωτοβουλία των καθηγητών Μισέλ Φουσέ και Γιώργου Πρεβελάκη, μεταξύ αυτών ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο πρώην Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Βουλευτής, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος, η πρώην Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία Δημήτρης Ζεβελάκης, το μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Ναυτιλιακής Επιτροπής του Ελληνο- Γαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μαρίλη Φραγκίστα, οι εφοπλιστές Νίκος Βερνίκος και Χαράλαμπος Σημαντώνης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ τα συμπεράσματα παρουσίασαν οι Σ. Τσομώκος, Ιδρυτής και Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, και C. Prazuck, Διευθυντής του Institut de l’Océan, Alliance Sorbonne Université.

Συνάντηση με τον Olivier Poivre d’Arvor

Παράλληλα, η κα. Αυγερινοπούλου, κατά την διάρκεια του ταξιδιού της, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό της, Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας για τους Ωκεανούς, Olivier Poivre d’Arvor, με τον οποίο συζήτησε για τις προκλήσεις της 9ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τους Ωκεανούς, για το κλίμα και τη θαλάσσια ασφάλεια, τη βιώσιμη αλιεία, τη θαλάσσια ρύπανση, τις Βιώσιμες Γαλάζιες Οικονομίες, την βιωσιμότητα του τουρισμού και της Μεσογείου, με στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου για την καινοτομία και τις κοινές δράσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00