Αρχική » ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ

από Άκης Χουζούρης

Τα άτομα με αναπηρία

είναι κομμάτι της κοινωνίας μας

-Σημαντικές παρεμβάσεις είναι ήδη σε εξέλιξη για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ

Στις σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, εστίασε ο βουλευτής του νομού μας Ανδρέας Νικολακόπουλος στην συνάντηση που είχε με το προεδρείο και μέλη του Σωματείου Παραπληγικών-Κινητικά αναπήρων Περιφερειακής κοινότητας Ηλείας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για άτομα με αναπηρία «ΗΛΙΑΝΘΟΣ ΚΔΑΠΜΕΑ», που λειτουργεί στην περιοχή του Κούβελου στον Πύργο, με τη συμμετοχή και στελεχών του Κέντρου και δόθηκε η δυνατότητα παρουσίασης των παρεμβάσεων που προωθεί η κυβέρνηση για τα άτομα με αναπηρία, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ στην Ηλεία προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις για την επίλυσή τους.

Προσωπικός Βοηθός’- Κανένα άτομο με αναπηρία μόνο του

Αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης τον Αύγουστο του 2019, ο κ. Νικολακόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρωτοβουλία που αφορά στον ‘Προσωπικό Βοηθό’ για τα άτομα με αναπηρία, ώστε κανείς να μην μείνει μόνος του. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση, ώστε να πάψουν πλέον οι συνάνθρωποί μας με αναπηρία να μένουν αποκλεισμένοι στο σπίτι και μακριά από την κοινωνική δραστηριότητα.

Ήδη έχει ανοίξει- και θα κλείσει στις 15 Μαΐου- η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες με αναπηρία άνω του 67% μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για προσωπικό βοηθό. Ο νέος θεσμός θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε πρώτη φάση, ξεκινά από την Αττική ώστε να αξιολογηθεί και σταδιακά θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.

Για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος εξασφαλίστηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδότηση 42 εκατ. ευρώ, ενώ για την καθολική εφαρμογή του σε όλη την Επικράτεια έχουν εξασφαλιστεί -μέσω των ΠΕΠ ΕΣΠΑ- 320 εκατ. ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Αναμόρφωση της Νομοθεσίας

Να σημειωθεί ότι βασικό στοιχείο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου, καθώς μέχρι σήμερα είχαμε μία κατακερματισμένη νομοθεσία, με αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συντονισμός.

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολακόπουλος, με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα άτομα με ειδικές ανάγκες, το Σχέδιο Δράσης φιλοδοξεί να τα αλλάξει όλα αρχής γενομένης από τα προβλήματα στη νομοθεσία, με κωδικοποίηση και αναμόρφωση της νομοθεσίας και ενσωμάτωση δράσεων για τα άτομα με αναπηρία σε νέα νομοθετήματα.

Ενδεικτικό παράδειγμα των δράσεων που αναπτύσσονται αποτελεί και το πολύ μεγάλο σχέδιο φυσικής και ψηφιακής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Με την αναβάθμιση που προωθείται τα άτομα με αναπηρία θα έχουν πλήρη πρόσβαση στα ψηφιακά δίκτυα και σχεδιάζεται και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας αναπηρίας, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους.

Επιπλέον προβλέπεται η προώθηση των ατόμων με αναπηρία στην απασχόληση- ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, με επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Για την στήριξη των ατόμων με αναπηρία χορηγείται και μία επιπλέον ενίσχυση 200 ευρώ σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑΜΕΑ.

Από την πλευρά τους τα μέλη του Συλλόγου παρουσίασαν εκτενώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ηλεία και τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουν οι δήμοι για να βελτιωθεί η προσβασιμότητα και η καθημερινότητά τους και ζήτησαν και την συνδρομή του Ηλείου κοινοβουλευτικού σε αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να ‘τρέξουν’ ζητήματα που χρονίζουν.

Ο κ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι θα γίνει κάθε δυνατή παρέμβαση και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο, μέσω και της αξιοποίησης των κονδυλίων που διατίθενται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για δράσεις που αφορούν στα άτομα με αναπηρία, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο που γίνεται στο ΚΔΑΠ ‘ΗΛΙΑΝΘΟΣ’, όπου και είδε από κοντά τους χώρους και τη δράση του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00