Αρχική » «Σταφίδα: χαμηλή τιμή και περονόσπορος συνθλίβουν τους παραγωγούς»


Καλαματιανός Διονύσης-Χαράλαμπος, υπ. Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
«Δεν έχουν τέλος τα χτυπήματα στον αγροτικό κόσμο, καθώς, μετά την απούλητη σταφίδα, οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον περονόσπορο» τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Διονύσης Καλαματιανός.
«Οι αγρότες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις πολιτικές πρακτικές και την αδιαφορία της απελθούσας κυβέρνησης, αλλά και τον καιρό. Το τελευταίο πλήγμα προήλθε εξαιτίας των ασταθών, για την εποχή, καιρικών συνθηκών, με αρκετές βροχοπτώσεις και ασυνήθιστες θερμοκρασίες. Αυτό το σκηνικό είχε ως συνέπεια να εξαπλωθεί ο περονόσπορος και να προκληθούν τεράστιες ζημιές σε σταφίδα και αμπέλια.
Όλες αυτές τις ημέρες, οι παραγωγοί βρίσκονται στα χωράφια τους και προσπαθούν με συνεχείς ψεκασμούς να σώσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από τη φετινή παραγωγή. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία, η οποία, εκτός όλων των άλλων, εκτοξεύει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η ζημιά, όμως, είναι ήδη μεγάλη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο, ιδίως αν συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες.»
Στη συνέχεια, ο Ηλείος Βουλευτής υπογράμμισε πως εδώ και 4 χρόνια οι παραγωγοί βιώνουν την εγκατάλειψη και τον εμπαιγμό.
«Η τελευταία τετραετία υπήρξε στην κυριολεξία “μαύρη” για τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι παραγωγοί σταφίδας, που είδαν το προϊόν τους είτε να μένει στις αποθήκες είτε να δίνεται σε εξευτελιστική τιμή. Όλο αυτό το διάστημα βίωσαν την κοροϊδία από την απελθούσα κυβέρνηση και τα στελέχη της, που έταζαν “λαγούς με πετραχήλια”. Ακούσαμε για σύσταση επιτροπής με σκοπό την ανάπτυξη και τη στήριξη της σταφιδοκαλλιέργειας, για νέες αγορές και αθρόες εξαγωγές του προϊόντος. Τελικά, ούτε το 1,40 ευρώ το κιλό που υποσχέθηκαν δεν δόθηκε. Τώρα, η κατάσταση στη σταφίδα είναι χειρότερη από ποτέ. Ήρθε και το χτύπημα του περονόσπορου να ναρκοθετήσει τη φετινή παραγωγή και να βυθίσει ακόμα περισσότερο στην απόγνωση τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους.»
Κλείνοντας, ο Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στήριξε στην πράξη τους παραγωγούς σταφίδας, καθώς, ήταν αυτή που ενέταξε την καλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το 2017, γεγονός που την κρατάει μέχρι σήμερα ζωντανή. Επιπλέον, ανέφερε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τους αγρότες δεσμεύεται για παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά το σύνολο του αγροτικού κόσμου από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, όπως κατάργηση καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προστασία της αγροτικής γης από πλειστηριασμούς, επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων και προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Παράλληλα, σημείωσε πως στα πλαίσια της κλιματικής κρίσης και της αλλαγής των κλιματικών δεδομένων, πρέπει να υπάρξει μέριμνα από πλευράς Πολιτείας και να βρεθεί λύση, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00