Αρχική » ΣΑΦΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Στο φάκελο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

τα τρία προϊόντα της Ηλείας

Θα στηριχθούν Κορινθιακή σταφίδα,

βιομηχανική τομάτα

και εσπεριδοειδή

-ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. ΖΗΤΗΣΕ Ο ΗΛΕΙΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ

Με ξεκάθαρο τρόπο, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς από το βήμα της Βουλής απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Ανδρέα Νικολακόπουλου, τόνισε ότι τα προϊόντα της Κορινθιακής σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας και τα εσπεριδοειδή θα συμπεριληφθούν στο φάκελο για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μετά το 2023.

«Η απάντησή μου είναι απόλυτη, τα τρία προϊόντα ήταν στο καθεστώς και θα ζητήσουμε να παραμείνουν στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης» ανέφερε κατηγορηματικά ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος διερωτήθηκε στην τοποθέτησή του από πού έχει προκύψει το κλίμα αμφισβήτησης και από εδράζεται η φημολογία περί απένταξης των ανωτέρω προϊόντων από τις ενισχύσεις.


Αναγκαία η παραμονή τους

Ήταν κάτι που επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος στην αρχική τοποθέτησή του, υποβάλλοντας την σχετική ερώτηση στον Υπουργό, με την επισήμανση ότι οι αγρότες της Ηλείας ανησυχούν καθώς έχουν πληγεί την τελευταία διετία από την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά έχουν υποστεί και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και ως εκ τούτου χρειάζονται στήριξη και τα τρία προϊόντα είναι αναγκαίο να παραμείνουν στο καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Επισήμανση την οποία υιοθέτησε και ο ίδιος ο Υπουργός ο οποίος ανέφερε ότι δεν μπορούν να ανατραπούν τα μέχρι τώρα δεδομένα, ειδικά για αυτά τα προϊόντα, και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αγρότες για να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν στην καθημερινότητά τους. Επιπροσθέτως υπογράμμισε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις επί του συνόλου των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στο φάκελο που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Ο κ. Νικολακόπουλος σημείωσε ότι με την τοποθέτησή του ο αρμόδιος Υπουργός διέλυσε κάθε αμφιβολία που υπήρχε, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να πειστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναγκαιότητα στήριξης αυτών των προϊόντων γι’ αυτό και ζήτησε να τεκμηριωθεί πλήρως το αίτημα της χώρας μας. «Πρέπει να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία» είπε χαρακτηριστικά ο Ηλείος κοινοβουλευτικός, ο οποίος προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και τόνισε στον Υπουργό την αναγκαιότητα στήριξης όλων των καλλιεργειών, των συνεταιριστικών σχημάτων, ενώ έκανε αναφορά και στο θέμα της άρδευσης των καλλιεργειών.

Πρόταση και για μαλακό σιτάρι και καλλιέργεια αραβοσίτου

Και στην δευτερολογία του ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο θα συνταχθεί ο φάκελος της χώρας και θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι «οφείλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων».

Επιπλέον ανέφερε ότι ορισμένα προϊόντα, όχι τα τρία που αφορούν την Ηλεία, θα αντικατασταθούν από κάποια άλλα στην πρόταση της χώρας μας, γιατί ορισμένα από αυτά έχουν επιτύχει τους στόχους ανταγωνιστικότητας και δεν χρίζουν περαιτέρω ενίσχυσης. Αποκάλυψε ωστόσο ότι η πρόταση της χώρας μας θα περιλαμβάνει και προϊόντα τα οποία πλήττονται από τον πόλεμο και στα νέα αιτήματα της χώρας θα συμπεριληφθεί το μαλακό σιτάρι και η καλλιέργεια αραβοσίτου, γιατί εκεί καταγράφονται πολλές εισαγωγές και είναι μεγάλες οι ανάγκες, λόγω και της χρήσης τους ως ζωοτροφές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00