Αρχική » Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο θεσμικός του ρόλος ως αξιωματικής αντιπολίτευσης

Άρθρο του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ

            Ο ελληνικός λαός μίλησε και ανεξαρτήτως της ανανέωσης, ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης που καλείται να κάνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ανέθεσε έναν σημαντικό θεσμικό ρόλο: την εκπροσώπησή του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

            Τον θεσμικό του ρόλο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχει καθήκον και μπορεί να τον αξιοποιήσει και να τον υπηρετήσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Να εκπροσωπήσει με τον πιο δυναμικό τρόπο, κατ΄ αρχάς, αυτούς τους πολίτες που σε μια κρίσιμη στιγμή του,  επέλεξαν να τον εμπιστευτούν, αλλά και όλους τους πολίτες που θέλουν να βάλουν ισχυρό ανάχωμα αφενός σε μια άκρως βουλιμική, πολιτικά, Νέα Δημοκρατία και αφετέρου φραγμό σε μια ριζοσπαστική νέα Ακροδεξιά που βρήκε ανοιχτή πόρτα για να ξανατρυπώσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εκμεταλλευόμενη τις πολιτικές και τις πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.

            Κάθε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως μελλοντική κυβέρνηση και να πολιτεύεται και μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο με υπευθυνότητα, αξιοπιστία, σοβαρότητα και δυναμισμό.

            Στη βάση αυτής του της συμπεριφοράς, μπορεί να απαιτεί και από τους άλλους παράγοντες της πολιτικής (κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ, φορείς κ.λπ.)  να τον αντιμετωπίζουν ως δυνητική κυβέρνηση.

            Αυτή η αντίληψη -πιστεύω- μας δίνει μια σταθερή βάση και για την ανόρθωση, τη μετεξέλιξη του κόμματός μας και των ηγετικών στελεχών του, αλλά και για τη διαμόρφωση του προγράμματος και της στρατηγικής του.

            Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξακολουθεί -αν και με μειωμένες δυνάμεις- να αποτελεί τον κύριο, τον βασικό πόλο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη. Έχει μια σημαντική απεύθυνση σε εκατομμύρια ψηφοφόρους από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, που συγκροτούν μια νέα παραταξιακή αξιακή βάση, η οποία του δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε κάθε πολιτική διεκδίκηση και δράση σε ολόκληρη την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

            Στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί παρά να είναι: αφενός η συγκρότηση ευρύτατων πολιτικών συμμαχιών και συναινέσεων στο δημοκρατικό στρατόπεδο, ώστε, να προσδιοριστεί μια προοδευτική, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση για τη χώρα και αφετέρου η συνεχής δημιουργική αλληλόδραση με την κοινωνία, τους πολίτες και τους φορείς της, για να ακούσει φωνές και γνώμες, να γειωθεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, να επεξεργαστεί και να προτείνει ορθολογικές, βιώσιμες, δίκαιες λύσεις για τα προβλήματα της χώρας.

            Οι εκλογές τελείωσαν, τα προβλήματα όμως είναι εδώ μπροστά μας, δίπλα μας. Η αδιαφορία της προηγούμενης κυβέρνησης για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια είναι εδώ.

            Για την υγεία, για την εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τα εργασιακά δικαιώματα, για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη δίκαιη ενεργειακή πολιτική και τόσα άλλα.

            Τα προβλήματα είναι εδώ.

            Εδώ είναι και μια κυβέρνηση με δεδομένο το πολιτικό της στίγμα, όπως διαπιστώσαμε την προηγούμενη τετραετία.

            Με τα προβλήματα θα παλέψουμε, λοιπόν και τις μονόπλευρες λύσεις που θα προτείνει η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έτσι θα βρούμε το πεδίο να ξαναμιλήσουμε με όλους τους Έλληνες πολίτες για να μας ξαναεμπιστευτούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00