Αρχική » Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την οπαδική βία

Ομιλία Δ. Αυγερινοπούλου στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την οπαδική βία

από Άκης Χουζούρης

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο: «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικήςβίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις». 

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας της: 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

τα γεγονότα της 1ης Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί αδόκητα η ζωή του Άλκη, ενός αθώου παιδιού 19 ετών συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Συμπληρώθηκε ένας ακόμη τραγικός κρίκος σε μια παγερή αλυσίδα περιστατικών οπαδικής βίας, περιστατικών που κατέληξαν σε σοβαρές σωματικές βλάβες και ενίοτε σε αφαίρεση ανθρώπινης ζωής. Η πολιτεία μας ως σήμερα δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. 

Αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα αθλητικής βίας – Μπαίνει τέλος στην παγερή αλυσίδα περιστατικών οπαδικής βίας

Διδασκόμαστε λοιπόν, έτσι, με τον πιο δύσκολο τρόπο ότι η ανοχή στη βία μόνο περισσότερη βία μπορεί να φέρει. Η ατιμωρησία, η έλλειψη των αντανακλαστικών της κοινωνίας και της πολιτείας, η ανθεκτική μας στάση αντί να ληφθεί ως στάση συγχώρεσης και να οδηγήσει στην απάλειψη ανάλογων περιστατικών στο μέλλον, γίνεται αντιθέτως αντιληπτή ως αδυναμία και οδηγεί σε σοβαρότερα περιστατικά βίας. Γι’ αυτό και ορθά η πολιτεία σήμερα αφενός λειτουργώντας αποτρεπτικά και αφετέρου αποτυπώνοντας την απαξία της κοινωνίας γι’ αυτά τα περιστατικά επιλέγει με αυτό το νομοσχέδιο πρώτον, να αυστηροποιήσει τις ποινές για την τέλεση αδικημάτων αθλητικής βίας, δεύτερον, να απαγορεύσει την αναστολή της εκτέλεσης αυτών των ποινών και τρίτον, να εισάγει ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια των αγώνων έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ώστε να αποκρύπτονται και να μην μπορούν να αναγνωριστούν εν αναμονή τέλεσης εγκλημάτων οπαδικής βίας. 

Εισάγεται αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων

Ακόμα, θεσπίζεται ένα αυστηρό και ξεκάθαρο πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματική εποπτεία των λεσχών αυτών, με στόχο την ανάδειξη του υγιούς ρόλου των λεσχών φιλάθλων ως υποστηρικτών του ασφαλούς και ποιοτικού αθλητισμού. Έτσι συστήνεται και για πρώτη φορά ένα ειδικό ψηφιακό μητρώο λεσχών. 

Νέες ρυθμίσεις για τον πνευματικό, ηλεκτρονικό, εθελοντικόκαι εργασιακό αθλητισμό

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει και άλλα ζητήματα για πρώτη φορά, τα οποία δεν είχαν τύχει έως σήμερα θεσμικής αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων εισάγει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον αθλητικό, τον πνευματικό και τον ηλεκτρονικό αθλητισμόκαι επίσης, εισάγει και νέες ρυθμίσεις για τον εργασιακό αθλητισμό, ο οποίος συμβάλλει τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία των εργαζομένων. 

Όσον αφορά στον εθελοντικό αθλητισμό θεσπίζει ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο και δημιουργεί την ψηφιακή πλατφόρμα, το Εθνικό Δίκτυο Αθλητικού Εθελοντισμού. 

Σημαντική ρύθμιση ακόμα αποτελεί το άρθρο 49, το οποίο εστιάζει στον αθλητισμό ατόμων με νοητική αναπηρία και με το οποίο αναγνωρίζεται και η συμβολή των Special OlympicsHellas, στη βελτίωση της πρόσβασης ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό. 

Με το σύνολο του νομοσχεδίου σήμερα δίνουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας και υπέρ του υγιούς αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι ζωή, είναι υγεία, είναι χαρά!

Ευχαριστώ πολύ».

Το οπτικοακουστικό υλικό της παρέμβασης είναι διαθέσιμο στο:  https://www.youtube.com/watch?v=URNIluDTihE

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00